Besleme (feed) olayı nedir?
Her yerde görmeye başladığınız bir olay var, küçüklü büyüklü acayip turuncu düğmeler. Tıkladığınızda tarayıcınız bir arayüzle sitenin sanki yazdırılmaya hazır şekli gibi bir arayüzde gösteriyor (Internet Explorer 6 gibi çağdışı bir tarayıcıda salak salak kodlar çıkıyor gerçi!). Ama yazdırma olayıyla bir alakası yok bu olayın. "Ne lan bunlar?" veya "Ne işe yarıyor peki bunlar?" şeklinde sorular soruyorsanız bu yazıyı okumanız gerekiyor, çünkü yazıda naçizane yorumlarımla beraber bu besleme (feed) olayını anlatmaya çalıştım.
En basit şekilde anlatmam gerekirse besleme olayı, destekleyen her siteyi tek bir arayüzle normalden çok daha kısa sürede, e-posta okur gibi okumanızı sağlar. Cidden bak, yeni içerik e-postanıza geliyor, siz de onları okuyorsunuz gibi bir şey.
Olay şu: Besleme kaynağı sunan sitelerin hepsini tek bir yerde (yazılım veya site, aşağılarda değineceğim) topluyorsunuz, sonra sitelerde yayınlanan güncel yazılara oradan kolayca ulaşabiliyorsunuz. Her site için yeni bir pencere/sekme açıp, yeni içerik var mı diye tek tek kontrol etmenize gerek kalmaz, zamanınız size kalır. Şu söyleyeceklerim çok iddialı gelebilir size: Sık sık girdiğiniz/girmeniz gereken sayfaların hepsindeki güncel içeriğe toplam 1 saatte bakıyorsanız, besleme kaynaklarını kullanmaya başladıktan sonra bu süre 5 dakikaya iniyor. 12 katlık bir fark var arada yani.
Bir internet sitesinin besleme kaynağı olup olmadığını anlamanın iki yolu vardır: Birincisi, tarayıcınızda çıkan ikonlara bakmak. Aşağıda Firefox ve Internet Explorer 7'de ikonların yerini gösterdim:


Buralardaki göstergeler, bir sitenin besleme özelliği sunup sunmadığını anlamanın ilk yolu. İkinci yolu, siteyi tasarlayanın akılsızlığı veya sitenin birden fazla bölümünün kaynaklarının olması yüzünden biraz daha zor: Sizin sayfayı gezip aramanız gerekiyor. Örneğin, http://gazeteport.com/ adresinde yukarıda gösterdiğim ikonlar çıkmayacak. Ama sayfanın en altına indiğinizde küçük bir ikon göreceksiniz:
. Bu ikona tıkladığınızda, besleme kaynaklarını sıralayan bir sayfaya gideceksiniz. Orada artık güncel haberleri ile ilgili olanını, spor haberleri, teknoloji haberleri ile ilgili olanlarını, bunlardan ikişer üçer tanesini, veya hepsini birden takip edebilmeniz mümkün.
Peki bu adresler ne işe yarıyor? Bu soruyu cevaplamadan önce aklınızda olan "RSS ne yav?" sorusunu cevaplamak istiyorum: RSS, bir besleme kaynağı çeşididir. Başka bir çeşit de Atom'dur. Bu konuda çok bilgili olmadığımdan başka çeşit besleme kaynağı var mı bilmiyorum. Zaten size temel çeşitler yeterli olacak.
Peki bu adresler ne işe yarıyor? Bu soruyu cevaplamadan önce ehehe şaka yapıyorum: Bu adresleri besleme okuyucunuza tanıtacaksınız. Hepsini birden tanıttıktan sonra her gün güncel içeriğe siz gitmek zorunda kalmayacaksınız çünkü güncel içerik sizin ayağınıza gelecek.
Yukarıda "(yazılım veya site, aşağılarda değineceğim)" demiştim, değineyim:
Örneğin Google Reader, bir besleme okuyucusudur. Google servislerinden herhangi birini kullandığınız hesabınızla giriş yapabilirsiniz. Google Reader ile besleme okuma olayına bir sonraki yazımda değineceğim. Bir sonraki yazım bittiğinde buraya, bu yazının en sonuna bir bağlantı da ekleyeceğim.
Bir başka örnek olarak da FeedReader yazılımını örnek verebilirim. Bu yazılım 4.4MB'lık boyutuyla Google Reader'a göre çok gereksiz kalıyor, ama arayüz bakımından Microsoft Outlook, Mozilla Thunderbird gibi yazılımlara benzetmeniz mümkün. Bunu yapmak için Görünüm » Program Görünümü » Klasik'i seçebilirsiniz, kısayolu Alt+1'miş hatta. Ayrıca bu yazılım Türkçedir, iyidir hoştur yani. Google Reader da inşallah kısa bir süre sonra Türkçe olur.
Yazı bu kadar efendim. Sorularınız varsa yorum bölümüne yazabilirsiniz; elimden geldiğince cevaplamaya çalışacağım.
Ek (14.45): Aaa bi' dakika, tavsite etmek istediğim besleme kaynaklı siteleri unuttum:
- Beyn tabii ki
: http://feeds.feedburner.com/beyn - CNN Türk'ün besleme kaynağı: http://www.cnnturk.com/Servisler/rss/index.asp
- PC Labs'ten teknoloji haberleri ve incelemeler: http://feeds.feedburner.com/beyn
- Bildirgeç: http://www.bildirgec.org/rss.xml
- Pozitif PC editörü Barış Atasoy'dan gayet şahane yazılar barındıran bir blog: http://www.pozitifpc.com/editorblog/feed
- BlogcuBlogu.com adlı, blog yazarlarının işine yarayabilecek bir blog'un beslemesi: http://www.blogcublogu.com/feed/atom/
- Haha.nu adlı, eğlenceli yazıları olan yabancı bir kolektif blog: http://haha.nu/feed/
Yorumlar
oyyla.com sayfasında bu yazıdan bahsedilmiş, süper!
www.tusul.com sayfasında bu yazıdan bahsedilmiş, süper!
Bu bilgileri biliyorum ama bi sorum var.RSS özelliği olan bazı sitelere girince mesela ie7de yukarıda gösterilen rssnin olduğunu belirten düğmenin sağ üst tarafı sarı yıldızlı oluyor bu ne anlama geliyor çözebilmiş değilim.
Resimi şu: http://img138.imageshack.us/img138/9572/adszbm6.jpg
@Gokhans; yıldızın çıkmasının sebebi o sitenin beslemesini senin daha önce görmüş olmaman. Yani eğer beslemeyi daha önce görüntülememişsen çıkıyor o yıldız.
Anladım saol..
Yine çok güzel bir yazı yazmışsın Barış, kutlarım.
Ben de konu zımbırtıyı kullanıyorum fakat, şu "turuncu" ikon nasıl peydah olmakta inan ki bilmyiorum. Ama kesin sen biliyorsundur
))
Biliyorum
Şununla, header'a ekliyorsun:
<link rel="alternate" type="application/rss+xml" title="RSS 2.0" href="http://feeds.feedburner.com/beyn" />
http://feeds.feedburner.com/beyn olan kısmı tabii ki düzenliyorsun.
Beyn zaten rsslerimizde , ailecek rss besleniyoruz 
Beyn can, netvibes.com'u tavsiye ederim. RSS'nin boyut atlamış şekilde kullanımına imkan veriyor.
Ya onu denedim de, benim takip ettiğim çok fazla kaynak var, ondan Google Reader daha çok işime yarıyo.
Ziyaretçiler, o turuncu ikonları görüyor ama nedir, nasıl kullanılır diye pek bilinçli değiller, bu yüzden bu yazı ve sayfada ikonun yanındaki 'nedir' linki iyi olmuş : )
NetNewsWire kullanıyorum, onun yanında Netvibes, GoogleReader üzerinde de opml dosyalarım var. Firefox ile eklemlenebilen Sage de oldukça kullanışlı..
beyn'deki yorumlar için rss yayını yok mu?
Olmaz mı 
Tum sitelerde yorum rss si oluyor
slm ben ela neden feed üçüncü eki yok












