Madem herkes kendi blogunda kendi ağzından anlatıyor...

...bir de benim ağzımdan dinleyin o zaman.

Doctus'ta işler karışık! Haber başlığı gibi oldu. Neden karışık? Çünkü TanSu foruma veda etti. Neden veda etti? Çünkü Doctus için yapılan anasayfaya blog için yapılan haberlerin girilmesi mevzusunda ona karşı çıktım. Neden veda etti diyorum? E bu yüzden işte?

Efendim anladığım kadarıyla TanSu, Doctus'u yaratan olduğu için Doctus'un gelişmesi için geliştirilen fikirlere, kendi fikirleriyle uyuşmadığı takdirde tahammül edemiyor. Benim anladığım bu. Çünkü Doctus Blog'daki yazılarını silmesinin sebebi de incir çekirdeğinden küçük: Doctus Blog'da Lost dizisini inceleyen bir yazı yazdı diye kendisini eleştirdim. Bu yani olay. Bu kadar küçük bir sebepten dolayı önce tüm yazılarını siliyor, sonra tüm blog'u siliyor. Allah'tan en sonunda blog'u geri getiriyor, kendine de tansu.doctus.org adresini açıp bir blog kuruyor.

Blog meselesinde bir şekilde orta yolu buluyoruz - daha doğrusu fikrini kabul ettiriyor. Neyse.

Daha sonra anasayfaya geliyor sıra. Anasayfa olarak düşündüğümüz ilk fikir biraz bulanık olsa da aşağı yukarı Doctus'un her bölümünden alınacak RSS beslemelerinin buluşması, dolayısıyla ziyaretçinin Doctus'un her bölümünden haberdar olmasını sağlamak ve forum imajından sıyrılmak. Herkesin ortak fikri bu, en azından -henüz- karşı çıkan yok.

Daha sonra TanSu'yu WLM'a çağırıyorum, çünkü yarın İzmit'e gidiyorum bahsettiğim üzere. Yani anasayfa olayını yarın olmadan -yarın finalim de var bu arada- halletmeye çalışıyoruz. Konuşuyoruz, her şey süper gidiyor, web.doctus.org adresini açacağız, üstüne linkler falan koyacağız Doctus'un muhtelif bölümlerinden... Bir noktada TanSu bir şey öneriyor: Blog'a girilecek haberlerin anasayfaya eklenmesini istiyor. Elimdeki WLM konuşma raporlarına bakarak yazıyorum bunları: Nedenini soruyorum. Doctus'taki haberleri girebileceğimizi söylüyor cevap olarak. Karşı çıkmıyorum ama kabul de etmiyorum. Konuşma devam ediyor. Konuşmanın sonlarına doğru tekrar aynı öneriyi yapıyor ve bu sefer itiraz ediyorum. Sonra karşı çıktığımı fark ediyorum, ama TanSu çoktan offline olmuş bile! 1 dakika geçmeden TanSu forumu bıraktığını açıklıyor, 5. dakikada ise anasayfayı yaptığımız klasörün silinmiş olduğunu görüyorum. Allah aşkına, bu yapılan sizce ne kadar doğru?

Biraz da kendi TanSu'nun ağzından dinleyelim olayı:

http://tansu.doctus.org/2007/06/13/doctus-ve-gerisi/

Doctus Blog 'dan neden yazılarımı kaldırdım? Çünkü Doctus Blog'daki, 500 civarı yazıdan 460 adetini ben yazmıştım. Ancak aylardır Doctus Blog üzerinde yapmak istediğim değişiklik, yenilik vs gibi hiçbir fikrim kabul görmedi.

Forumla neden ilişiğimi kesiyorum? Çünkü Doctus'a bir anasayfa yapılması gerektiğini biliyorum, tüm yönetim de biliyor. Bugün Doctus'a anasayfa yapma çalışmaları sırasında @kommix ile anlaşamadığımız noktalar oldu. Ve anlaşamayacağımız çok aşikar. Çünkü kafası hala doctus blog'da. Ben anasayfanın ayrı bir haber sayfası olması gerekliliğini anlatamadım, belki haksızım, ama bence anasayfanın,Doctus bloga girilecek haberlerden link göstermesi, ve bu linklere tıklandığında gene doctus blog'a gidecek olmasının tasarım, performans ve alakasızlık açısından mantıksız olduğunu da anlatamadım. Ve bu bana aylardır süregelen doctus blog tartışmalarını anımsattı. Önyargılı diyebilirsiniz ama bu konu yönetime gitseydi gene birşeyin değişeceğini sanmıyorum.

Birbirinden farklı konularda iki yazı okuyor gibisiniz, değil mi? Halbuki iki yazının konusu da aynı.

Özetlersek:

TanSu'nun iddiaları; Fikirlerinin kabul görmemesi, ve Doctus'u yaratan olarak Doctus'ta en çok söz hakkının kendisine sahip olması.

Benim iddialarım; TanSu'nun fikirlerine sadece benim karşıt görüş belirtmem (ki bu doğrudur) ve buna bile tahammül edememesi, ve Doctus içeriğinin sadee TanSu'ya değil, tüm Doctus ziyaretçilerine ait oluşu.

Belki ikimiz de kendimize göre haklıyız, ama ikimiz de Doctus'u yıkıyoruz yavaş yavaş. Ben bunun farkındayım, ama TanSu'nun bunun farkında olmaması yüzünden benim farkındalığım hiçbir işe yaramıyor.

Şu anda, Doctus Blog hadisesinde olduğu gibi, Doctus'a daha fazla zarar vermemek adına geri adım atacağım ve orta bir yol önereceğim, TanSu'nun yazısında yaptığım yorumda yazdığım gibi (belki biraz geliştirilmişi): TanSu, eğer kabul edersen anasayfaya WordPress'i tekrar kur, haberleri anasayfaya girelim, blog'a da aldığımız yazarlar ve biz, hep beraber blog'a yazdığımız güvenlik hakkındaki denemeleri, makaleleri ve Doctus'la ilgili yenilikleri yazalım. Kaldı ki eğer WLM'da konuşurken kızıp gitmek yerine tane tane anlatsaydın da ben bu öneriyi sunsaydım, belki ortak bir karara varacaktık. Bunların hiçbiri olmayacaktı.

Sen katılmak zorunda değilsin, blog hakkında geri adım atmayacağını biliyorum. Ama foruma geri dönmeni istiyorum. Bu tür kararlarının uzun vadeyi geçtim, kısa vadede bile ne kadar zararlı olduğunun farkında değilsin. Amacın bu mu bilmiyorum ama şu anda yazını okuyan tüm ziyaretçiler Doctus yönetiminin geri kalanının birer pislik olduğunu düşünüyor.

Tekrarlıyorum, Doctus'a ne kadar zarar verdiğini düşün. Puştluk falan sayılmaz, beni veya başkasını, istediğini forumdan at gitsin ("Puşt"luk falan sayılmaz bu!), sen dön foruma. Verdiğin zarar verdiğin emeği geçince iş de işten geçmiş olacak. Foruma o kadar para yatırdın (hosting masrafları, vBulletin lisansı vesaire), 15 bin küsür mesajla donattın, şimdi bıraktığın vakit hem onca emeğinin bir değeri kalmayacak, hem de biz yönetimi gösterdiğin durum sayesinde yönetim olarak ağzımızla kuş tutsak sen bizi beğenmiyorsun diye kimse bizi beğenmeyecek.

Dediklerimi lütfen düşün, ama gerçekten düşün. Yani 5 dakika kadar düşünüp "Yok arkadaş, verdiğim karardan dönmem ben." deme, gerekirse günlerce düşün. Blog ve anasayfa hakkında söylediğim fikirleri düşün - hem senin fikrine de uygun. Forum hakkında söylediklerimi düşün - bu kadar emeği yalnızca benimle ters düştüğün için harcaman tamamen mantık dışı. Doctus'u düşün biraz.

Sen yoksan ben de yokum Doctus'ta.

Düzeltme (14 Haziran 2007): Sen yoksan da, varsan da ben yokum artık Doctus'ta.
Ek (02 Temmuz 2007): Tükürdüğünü yalamak böyle bir şeymiş. Yine de foruma ve blog'a dönmesi en azından Doctus açısından faydalı oldu. Biraz paranoyaklık edip tüm bu kargaşanın beni Doctus'tan atmadan çıkarıp KurT'u geri almak için yapılmış bir plan olduğunu da iddia etmiyor değilim kendi kendime.

Bir hatırlatma: Bu yazıyı istediğiniz yerde, istediğiniz gibi yayınlamakta özgürsünüz. Ama verdiğim emeğin hakkını, karşılığını vermek adına yazıyı yayınladığınız yerde, yazının hemen üstünde bu sayfaya bağlantı vermeniz gerekiyor. Şimdiden teşekkürler.
Yorumlar
1. omarr demiş ki; 14 Haziran 2007, 13:44

olaylar nedir bilmiyorum açıkçası. anca bloglarınızdan ve doctus özele yansıyan kısmından anladığım kadarıyla kötüye gidiyor durum. yönetim odasındaki hiçbir şeyden haberdar değilim. o yüzden eğer bir yanlış şey yazarsam onu konu hakkındaki bilgisizliğime verin.

fikir ayrılığı iyidir iyi şeyler getirir. gelişmenin ve ileriye gitmenin yolunu açar. ta ki kırgınlık ve kavga ortaya çıkana kadar.

sorun eğer bir tema yada böyle birşey ise bence bu doctus u mahvetmemeli. oluru var mı bilmiyorum ama 2 tema olsun. isteyen istediğini kullansın. demokratik bir platform olan doctus ta çareler tükenmemeli diye düşünüyorum.

konuların bir kısmı kapalı kapılar ardında görüşüldüğünden, gölgelerden mana çıkarmak biraz zor. burada o vazife de bana düşmez zaten. tek isteğim doctus un eski neşeli, güzel günlerine geri dönmesi.

yazacak çok şey var daha ama
onlar da
doctus'a
ve
tansunun bloguna
kalsın

1 hafta yokum. umuyorum ki sular durulur. buzlar erir. birliğe varılır ve daha iyi günleri görebiliriz

(hatırlasanıza bir doctus pcnet e çıktığında ne kadar sevindiğimizi, netvarnetyok u dinlerken yaşadığımız mutluluğu, [hiç tanıyamamış olsam da] bir üyeyi kaybettiğimizde duyduğumuz acıyı, birlikte geçirdiğimiz kederli, hüzünlü, mutlu yada umutlu günleri. molaa bölümünde tavan yaptığımız geceleri, hijackthis bölümünden sonraki üzüntüyü, doctus wiki için çabalarımızı, blog haberlerini linkibol gibi sitelerde yaymak için uğraşımızı )
herşey daha iyi olabilir
biraz alttan alma
biraz sabır
daha iyi bir doctus
UMUYORUM BEN KENDİ ADIMA

SAYGILAR

Valla yönetimden birkaç arkadaş olarak ayrıldık yöneticilik statüsünden. Ben Doctus'tan tamamen ayrıldım. Olay tema değil, TanSu'nun fikirlere olan saygısızlığı ve hatta bu saygısızlığın kendisine yapıldığı iddiasıydı.

3. elektr10 demiş ki; 14 Haziran 2007, 15:07

Yazık oldu yazık...
Onca emeğe(ömer'in bahsettikleri ve fazlası), harcanan saatlere, günlere, kurulan samimi ve bir o kadar da saygılı ortama.
Doctus, Türkiye'nin 1 numaralı bilişim platformu(forumu değil) olmak için hızla ilerlerken sorun çıkarması gereken en son birim olan yönetim sorun çıkarıyor ve bütün güzellikler iki satır yazıyla noktalanıyor!
Bundan sonra bir mucize olmazsa Doctus'tan ne köy olur ne kasaba.

Kısacası bindiğiniz dalı kestiniz ve sizinle birlikte birçok kişinin yere düşmesine neden oldunuz.
Kim suçlu kim suçsuz olayına girmeyeceğim ama şunu bir kez daha, tüm içtenliğimle vurgulamak istiyorum:Gerçekten çok yazık oldu!..

4. tigle35 demiş ki; 14 Haziran 2007, 18:05

Gelecek yeni yönetimin Doctus'u daha ileriye taşıması adına bir görev değişikliği gerekli oldu. Bunun asıl nedeni bana göre, yapılan onca desteğe ve gayrete rağmen , @TanSu'nun bunu değişik (yani bizden farklı) algılayıp, mevcut yönetime inancını yitirmesidir.

Eee böyle olunca da orada fuzulî yer işgal etmeye gerek yoktu, aramızda yaptığımız değerlendirme sonucu isteyen arkadaşlar yönetimden ayrıldı.

Bunu kriz olarak değil, fırsat olarak görün. Özellikle son zamanlarda belli bazı üyelerin yönetime talip olduklarını ve mevcut yönetimi de hiç beğenmediklerini hissettirdikleri mesajları okuduk beraberce. İşte şimdi önlerinde fırsat var.

Doctus'u bizim getirdiğimiz noktadan daha ileriye ve yükseğe taşıyın, biz de sizi alkışlayalım.

Ben kendi adıma sadece Doctus Yönetimi'nden ayrıldım. Doctus'a normal üye olarak katkılarım devam edecektir.

Saygılar.

Tigle arkadaşımın dediği gibi, ortada bir son yok. Bir başlangıç olarak bile algılanabilir bu olay.

6. x_factor demiş ki; 14 Haziran 2007, 18:58

doctus.net tamamen kapandı mı? ulaşılmıyor

Sanmıyorum, kapatmış olamaz TanSu. Sunucu problemidir. Şu an açılıyor bende.

8. SpyTroVir demiş ki; 14 Haziran 2007, 19:39

Aslında diğer yerde de yazdım. Şimdi 145 satır alıntı yapmayayım! Özet olarak bu konunun bu şekilde günyüzüne çıkması doğru değildi. Arka planda bu iş halledilebilirdi. Olayı hiç bilmesem de daha önceki birkaç ayrılmanın bu şekilde olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden de bize pek yansıma olmamıştı. Sonuç olarak hem Tansu hem de yönetim bu konuda belki de istemeden hata yaptı. Ama olan da Doctus'a olacak. Yönetimdeki arkadaşların en azından normal üye olarak da devam edeceklerini açıklaması bir ölçüde memnuniyet verici. Ama Doctus'un kaliteli ve olumlu bir platform olduğunu ve şu anda bu sorunun sebebi olan arkadaşların da çok büyük çabasıyla bugünlere geldiğini unutmamak gerek. Eğer o çizgi ya da o çizginin paraleli yakalanamazsa yazık olur. Her son bir başlangıç olabilir ama her başlangıç da bir sona gidebilir. Sonuçta burası sadece güvenlik ve bilgisayar konusunda değil farklı konularda da düzgün, pozitif anlayışın hakim olduğu çok önemli bir kaynak ve dünya idi. Ayrıca bu saatten sonra yapılacak bir yönetim değişikliğinin kabul edilmesi de hiç kolay olmaz. Yeni arkadaşlar için bu ateşe atılmak gibi birşey olabilir.

Yönetimden ayrılmak bir tercih ama Barış forumdan tamamen ayrıldığını açıklamana üzüldüm. Kararına saygılıyım ama bir daha düşünmeni ve fikir değiştirmeni, en azından bizim gibi üye olarak kalmanı umarım.

TanSu kendi blog'unda yazmamış olsa inanın bu olay arkaplanda kalacaktı. Ama TanSu'nun yazısı başta ben olmak üzere yönetimi öyle bir kötülüyor ve kendisini o kadar çaresizce haklı çıkarmaya çalışıyordu ki, insanların bizi -daha fazla- yanlış anlamaması adına ben de yazmak zorunda kaldım.

TanSu'nun, bizim de onayladığımız bir projesi var: Açık Doctus. Bu kavrama uygun aslında yönetimdeki tartışmaların açıkça yayınlanması. Ama bu kavram daha şekillenmedi, o yüzden uygun sayılmayabilir de.

Foruma dönmeye de niyetim yok. Yönetime girecek yeni arkadaşlara da başarı ve sabır diliyorum.

10. tigle35 demiş ki; 15 Haziran 2007, 09:50

Kommix dedi ki:"TanSu kendi blog'unda yazmamış olsa inanın bu olay arkaplanda kalacaktı."

Evet, tamamen katılıyorum. Olayın fitilini ateşleyen de o mesaj oldu zaten. Eğer sessiz kalıp tepki göstermeseydik, orada yazılanları kabul etmiş olacaktık. Fakat oradaki düşüncelere katılmadığımız için bize yönetimi bırakmaktan başka yol kalmadı.

Yorum Yap