2018 seçimleri üzerine: Kim ne kadar oy alır?

En zevkli soru bu. Hepimizin bu konuda bir fikri, bir tahmini, en azından bir temennisi var. Ve hepimiz yanılacağız, eheh.

Cumhur İttifakı, ilk turda “%50 +1 oy” istiyor ki, ikinci tura kalmadan Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı seçilsin. Millet İttifakı daha temkinli; onlar ikinci tura kaldıktan sonra işlerin daha rahat ilerleyeceğini düşünüyor. Haklılar: İkinci tura kalan bir adayın Erdoğan’la yarışması daha kolay olacak… tabii Erdoğan ikinci tura kalırsa.

“O kadar da olur mu?” demeyin. (Veya deyin; en baştan “hepimiz yanılacağız” dedim nasılsa.) Seçime 2 aydan kısa bir süre kala AKP’ye yakın araştırma şirketlerinin anket açıklamaması çok ilginç geliyor bana. Aşırı inandırıcı bir Ekşi Sözlük başlığı dışında ben bir anket görmedim, yalan olmasın. Normal şartlar altında haftada en az 3 anket görürdük, yanlış mıyım?

Bir de Özgür Özel’in bir açıklaması oldu, Muharrem İnce ve Erdoğan için “İlk tur için biri 40 diğeri 38 şeklinde gidiyor. Ama kim kimi geçer henüz bilemiyoruz” dedi. Spekülasyon dediğin en azından inandırıcı olur yahu. Ama olsun, şu dönemlerde atış serbest.

Doğru dürüst anket yapan ilk araştırma şirketi, aynı zamanda ilk defa duyduğum bir araştırma şirketi olan Remres. Yaptıkları araştırmaya göre ilk turda Erdoğan %42’de kalıyor, diğer adaylar %50’yi geçiyor ve ikinci tura kalıyor; ikinci turdaysa Erdoğan ve İnce arasında binde 5’lik bir fark ve %10’dan yüksek bir kararsız seçmen kitlesi görünüyor. İki taraf için de sıkıntı.

Mynet’in birkaç araştırma şirketinin anket ve araştırmalarının derlemesinde de ilginç detaylar var:

  • Gezici’ye göre ilk defa oy kullanacak “yeni seçmen”in %70’i Erdoğan’a kesinlikle oy vermeyecek, %55’lik bir kesim Akşener’e oy verecek. (Yeni seçmen kitlesinin 1 milyon civarında olduğunu hatırlatayım.)
  • Yine Gezici’ye göre ikinci tura Akşener-Erdoğan kalırsa Akşener, İnce-Erdoğan kalırsa Erdoğan kazanacakmış.
  • Optimar diye bir firma, CHP’nin şu anki oyunun %18 civarında olduğundufhdnfndasklgs… Gülmekten yazamadım, özür dilerim.
  • Diyarbakır merkezli Rawest Araştırma’nın araştırmasına göre, ikinci turda Erdoğan’ın karşısına gelebilecek adaylar arasında en çok oy alabilecek kişi Muharrem İnce. (Bu önemli, çünkü neredeyse kesinlikle ikinci tura kalacak bu seçimde Kürtçü kesimin ne oy kullanacağı kendileri için bile muamma.)
  • Sonar’ın Meclis seçimi için yaptığı araştırmasına göre Cumhur İttifakı %46,9, CHP %23,8, İyi Parti ve Saadet Partisi toplam %14,5 ve HDP %11,3 iken diğer partiler %3,5 oyu paylaşıyor.

Son olarak ben kendi temennimi ve tahminlerimi yazayım, bitireyim.

  1. Temenni: İkinci tura Akşener ve İnce kalsın. Hayali bile çok güzel değil mi ya?
  2. Tahmin: İlk turda Erdoğan %40, İnce %30, Akşener %20, Demirtaş %8, Karamollaoğlu %4, Perinçek %0,5 civarı oy alacak. (Tamamının yüzde 100 etmediğini biliyorum, “civarı” kelimesini de o yüzden kullandım.)
  3. Tahmin: İkinci tura İnce ve Erdoğan kalacak.
  4. Tahmin: İkinci turda Perinçek Cumhur İttifakı’nı desteklerken, Demirtaş “ne haliniz varsa görün” çağrısında bulunacak. Boykot yok.
  5. Tahmin: Kürtçü kesim, ikinci turda İnce için çalışmalar yapacak olan Saadet ve İyi Parti’nin çağrılarına kulak verecek.
  6. Tahmin: Seçimi burun farkıyla İnce alacak.
  7. Temenni: Seçimi %60 gibi bir oy oranıyla İnce alacak.

Sevgiler.

Önemli bir ekleme: Ben yazıyı yazarken, yahut yazdıktan sonra, HDP açıklama yapıp ikinci turda İnce’yi destekleyeceklerini söylemiş. Eh, o zaman İnce’nin cumhurbaşkanlığı hayırlı olsun mu? :)

Barış Ünver
18 Mayıs 2018

Yazıyı beğendiniz mi? Beğendiyseniz, yeni yazılardan epostayla haberdar olmak için Beyn'in eposta abonesi olabilirsiniz.