2018 seçimleri üzerine: T A M A M mı, D E V A M mı?

Erdoğan, bunca yıllık siyaset tecrübesine pek de yakışmayan ilginç bir açıklama yaptı:

“Tek bir dertleri var, o da Recep Tayyip Erdoğan’ı yıkmak. (…) Bizi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na da, Ak Parti Genel Başkanlığı’na da, Başbakanlık’a da, Cumhurbaşkanlığı’na da milletimiz getirdi. Şayet bir gün milletimiz ‘Tamam’ derse, ancak o zaman biz kenara çekiliriz.

(Kaynak: Ekşi Sözlük)

“Tecrübesine yakışmayan” diyorum çünkü ergenliğinden beri siyasetin içerisinde bulunan ve kendisini her şartta ve her şekilde adım adım yükseltmeyi başaran bir siyasi figürün, bu cümleyi kurarken gelecek tepkiyi de tahmin etmesi lazımdı. Gelecek olan tepkiyi bilmesine rağmen bu lafı söylemiş olabileceğini de düşünmüyorum.

Zaten öyle bir tepki geldi ki, tepkiyi gösterenler bile şaşırdı: Bu sözün söylendiği gün Twitter’da arada boşluklarla tam 2 milyon defa “T A M A M” yazıldı.

(Araya bir not düşeyim: Tweet’ler FETÖ tarafından atılmış, kampanyayı dış mihraklar düzenlemiş falan… Aklı başında AKP’lilerin bu açıklamalara itibar etmediğinden yüzde yüz eminim, zira düşük zekâ seviyelerine yönelik bu iddiaların aslı-astarı olmadığı yeterince konuşuldu. Ancak “büyük bir yalanı ne kadar tekrar edersen o kadar gerçek sanılır” ilkesine binaen bu komik iddia en aklı başında AKP’li siyasetçiler tarafından bile paylaşıldığı için, iddiayı tek cümleyle çökertelim: Tweet haritasının çıkartıldığı yerlere arada boşluklarla T A M A M da yazsanız, D E V A M da yazsanız, H A Y D A R da yazsanız dış mihrakları görebilirsiniz zira harita çıkartılırken harfler bir bütün olarak değil, tek tek aratılıyor.)

T A M A M mı?

Millet İttifakı’nın tüm tarafları bu T A M A M çıkışını yaptı; Muharrem İnce’yse diğer rakiplerinden farklı olarak “Artık Tamam” diye bir slogan seçti kendisine:

Muharrem İnce - Artık TAMAM

İyi, hoş, güzel, ama rakibin belirlediği bir sloganı kullanmak doğru muydu? Bence değildi, yine de (sloganı Erdoğan’ın hediye ettiğini düşünmediğimizde bile) güzel bir slogan olduğu gerçeğini göz ardı edemeyiz. Çünkü bu slogan hem net, hem olumsuz bir kelime içermiyor, hem umut veriyor, hem de ayrıştırmıyor. Yine de son tahlilde orijinal bir slogan bulunmasını tercih ederdim. İlk düşünülen slogan olan “Türkiyem Kazanacak” sloganı bence daha hoştu.

Temel Karamollaoğlu da (sanıyorum “TAMAM” sloganının bir varyasyonu olarak) yine net, olumlu, umut verici ve birleştirici bir slogan buldu:

Meral Akşener, Selahattin Demirtaş ve Doğu Perinçek (ki kendisine birazdan değineceğim) ise T A M A M ile bağlantılı bir slogan bulmadı. Akşener’in ihtiyacı yok zira “Türkiye İYİ Olacak” sloganı yukarıda bahsettiğim güzel özelliklere zaten sahip; ancak diğer iki adaydan ses yok.

D E V A M mı?

Gelelim Cumhur İttifakı’na.

Haberlere veya sosyal medyaya bakmadan söyleyin bakalım: Erdoğan’ın seçim sloganı nedir? Ben aradım, bulamadım. Vallahi yok. “D E V A M” değil, çünkü bu slogan yalnızca “T A M A M” sloganına bir tepki olarak doğdu. (Bunu da küçümsememek lazım: Bir günde 2 milyon defa “TAMAM” diyen bir milleti görünce iktidarın sosyal medya güçleri tepki vermek zorunda kaldı ancak verdikleri tepki çığ gibi büyümese de kendi taraflarında iyi bir kenetlenme sağladı.) AKP’nin bir sloganı yok ama MHP bile bir şeyler düşünmüş — gerçi çok da bir şey düşünememişler, şu nedir Allah aşkına:

Bu süreçte “Cumhur İttifakı Millet Aklı Geleceğin Teminatı“, “Cumhur İttifakı Millet Aklı Millî Bekanın Teminatı“, “Cumhur İttifakı Millet Aklı Mutlu Kadın Huzurlu Türkiye’nin Teminatı” ve “Cumhur İttifakı Millet Aklı Bin Yıllık Kardeşliğin Teminatı” sloganları kullanılacak.

(Kaynak: Karar.com)

Son dakikada yetiştirilen ödev gibi olmuş. Neyse.

T A V A M mı?

Doğu Perinçek’e döneceğimi söylemiştim di’ mi? Bu başlık altına dönüş yapmak istedim kendisine, çünkü on binlerce CHP’li kendisinin adaylığı için imza verdikten 1 gün sonra Muharrem İnce’ye destek vermeyeceğini açıklayıverdi. Üstelik bunu yaparken CHP’yi PKK’yla yan yana göstermeye çalıştı. Bunu yapan insanın, adaylar arasında bebek katili Apo’dan çiçek alırken fotoğrafını çektiren tek aday olduğunu da hatırlamak lazım.

(Kaynak: Yeni Akit)

Neyse, Perinçek’in çirkin ithamlarla dolu açıklamalarının ardından şu sonuca varıyoruz: İkinci tura Erdoğan’la İnce kalacak olursa, Perinçek “DEVAM”cı olarak AKP’ye destek verecek. (İkinci tura Akşener çıkacak olursa ne tavır gösterir bilmiyorum, ama tahminimce yine Erdoğan’la aynı safta yer alır.) Şimdiye kadar girdiği tüm seçimlerin toplamında, Beyn’in 1 aylık ziyaretçi sayısından daha az oy alan bir “yancı parti”den gelecek oyları düşünmeye gerek yok; ancak geçen haftaki yazımda “ne kadar aday, o kadar şamata” teorisine bir çentik atılmış olmasını görmek üzücü. Demek ki oy kaygısı gütmeyen bu vatandaş yalandan birkaç ifadeyle Erdoğan’ın karşısındaymış gibi gözüküp, seçim ikinci tura kaldığında Erdoğan’ı destekleyecek.

Not: Ben yazıyı yayınlamadan hemen önce Vatan Partisi’nin tekzip mesajını da okudum. Tekzip etmeden tekzip etmek nasıl oluyormuş, görmek isteyenler okuyabilir.

S O N U Ç mu?

Sonuç itibarıyla 6 adaydan 4’ü millet için, 2’si cumhur için çalışacak. İki kelimenin de aynı anlamı ihtiva ettiğini düşünerek, milletin kazanacağından emin olabiliriz. Güzel bir seçim olacak.

Barış Ünver
11 Mayıs 2018

Yazıyı beğendiniz mi? Beğendiyseniz, yeni yazılardan epostayla haberdar olmak için Beyn'in eposta abonesi olabilirsiniz.