Atatürk’ün Liderlik Sırları 1: Açık olmak

Atatürk’ten bir özdeyiş

“Biliyorsunuz ki, samimiyetin lisanı yoktur. Samimiyet kabili ifade değildir. O, gözlerden ve alınlardan anlaşılabilir. İşte size alnımı, gözlerimi tevcih ediyorum. Bakınız, görünüz. Oradan anlayacaksınız ki, kalbim çok şiddetli bir muhabbetle çarpmaktadır.” (Mustafa Kemal Atatürk)

Bir anekdot

1925’te bir yaz günüydü. İzmir’de Kordonboyu’nda, Atatürk’e tahsis edilen evin mermer sofrasında büyücek bir sofra etrafında toplanmıştık. İçiliyor ve konuşuluyordu. Kordon üzerindeki kapılar ve pencereler açıktı. Halk üst üste yığılmış, içeriyi ve bizi seyrediyordu.

Başyaver Binbaşı Rasuhi kalktı, pencereleri ve kapıyı kapattırdı. Gazi Mustafa Kemal, niçin kapatıldığını sordu. Halk bakıyor da onun için dediler. Gazi, kapıların ve pencerelerin kanatlarını açtırdı ve sofrayı kapıya yaklaştırttı. Kadehini birkaç defa kaldırdı. Halkın şerefine içti. Dışarıda bir alkış tufanıdır koptu.

Vakit ilerledikçe halk dağılmaya başladı. Nihayet kimse kalmadı. Paşa “Rasuhi Bey,” dedi, “Haydi şimdi davet edelim bakalım kimse gelir mi? Halkın seyrinden, merakından değil, alakasızlığından, küskünlüğünden korkmalı. Şimdi onlara Mustafa Kemal içiyor, sarhoşun biridir derlerse, evet, biz onu gördük, başka neyi, ne günahı var, bize onu söyleyin derler. Ve beni müdafaa ederler!”

Kaynak: “Nükte ve Fıkralarla Atatürk”, Niyazi Ahmet Banoğlu

Benim yorumum

Dürüstlük, bir liderin başlıca özelliklerindendir. Bu kitapta da, kitabın yazarı Adnan Nur Baykal, dürüstlük özelliğini ilk özellik olarak belirterek çok doğru, çok güzel bir şey yapmış. Gerçekten de bir liderde olması gereken en önemli özelliklerin başında dürüstlük, açık olmak gelmelidir. Özellikle bazı “liderlerimizin” dürüstlüğünün çok tartışıldığı çağımızda bu özelliğin daha da ön planda tutulması önemlidir.

“Mustafa Kemal Atatürk’ün Liderlik Sırları” kitabı hakkında

Bu kitabın yazarı Adnan Nur Baykal, 50 başlık altında, önderimiz Atatürk‘te görebileceğimiz 50 büyük liderlik özelliğini sade bir dille anlatılıyor. Her bölümde sırasıyla Atatürk‘ün ortalama 5 özdeyişi, Atatürk‘ün yaşadığı -veya yaşattığı- ortalama 3-4 ve yazarın not olarak düştüğü 4-5 tane “alınacak ders” var. Hem 50 ufak (ama önemli) bölümden oluştuğu için, hem de küçük boyutta (cep boy) basıldığı için her yerde, her zaman okunabilecek, inanılmaz faydalı bir kitap. Detaylı inceleme yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

Benim bu yazı dizisinde yazdıklarım, kitabın aslında çok küçük bir parçası. Kitabı herkese tavsiye ederim. Kitabı satın almak için tıklayın.

Bu yazı dizisindeki tüm yazılar

Barış Ünver
17 Şubat 2011

Yazıyı beğendiniz mi? Beğendiyseniz, yeni yazılardan epostayla haberdar olmak için Beyn'in eposta abonesi olabilirsiniz.