Atatürk’ün Liderlik Sırları 10: Karşıdakini dinlemek

Atatürk’ten bir özdeyiş

“Vatani, milli meselelerde yürürken, fikri ve fiili noksanlarımızı görüp dostça ihtar edenlerden memnun ve müteşekkir kalırız.” (Mustafa Kemal Atatürk)

Bir anekdot

Henüz ilk seçimde bir vatandaş Eskişehir’de tek parti listesine isyan etti, bağımsız milletvekili çıktı. Bu vatandaşın adı Emin Sazak’tır. Tedhişçiler bu isyanı cezalandırmak için olanca tahriklerde bulundular fakat muvaffak olamadılar.

Atatürk’ün tek parti listesine ikinci isyan Trakya’nın bir çevresinde olmuştu: Bir Halk Partili, bağımsız milletvekili olarak Meclis’e girdi.

Tedhiş meraklıları yeniden harekete geçtiler. Onu herkese ibret verecek gibi cezalandırmalı idi. Bu sırada şöyle bir konuşma olmuştu: Milletvekilini tanıyanlardan biri Atatürk’e:

– Bu zat için iyi bir adamdır, derler. Ben de öyle tanıyorum, dedi. Atatürk şu cevabı verdi:

– İyi adam olmasa, halk onu bize karşı tutar mıydı? Onu kaybetmeye değil, kazanmaya bakınız.

Kaynak: “Mustafa Kemal’in Mütareke Defteri”, Falih Rıfkı Atay

Benim yorumum

Günümüz liderleri (özellikle siyasi liderler) için yazdığım özdeyiş ayrı, anekdot ayrı bir önem taşımalı. Bu iki alıntıda anlatılanlara pek kimsenin önem verdiğini görmüyoruz maalesef…

“Mustafa Kemal Atatürk’ün Liderlik Sırları” kitabı hakkında

Bu kitabın yazarı Adnan Nur Baykal, 50 başlık altında, önderimiz Atatürk‘te görebileceğimiz 50 büyük liderlik özelliğini sade bir dille anlatılıyor. Her bölümde sırasıyla Atatürk‘ün ortalama 5 özdeyişi, Atatürk‘ün yaşadığı -veya yaşattığı- ortalama 3-4 ve yazarın not olarak düştüğü 4-5 tane “alınacak ders” var. Hem 50 ufak (ama önemli) bölümden oluştuğu için, hem de küçük boyutta (cep boy) basıldığı için her yerde, her zaman okunabilecek, inanılmaz faydalı bir kitap. Detaylı inceleme yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

Benim bu yazı dizisinde yazdıklarım, kitabın aslında çok küçük bir parçası. Kitabı herkese tavsiye ederim. Kitabı satın almak için tıklayın.

Bu yazı dizisindeki tüm yazılar

Barış Ünver
01 Mayıs 2011

Yazıyı beğendiniz mi? Beğendiyseniz, yeni yazılardan epostayla haberdar olmak için Beyn'in eposta abonesi olabilirsiniz.

Yorumlar kapalı.