Atatürk’ün Liderlik Sırları 12: Emrivakiye izin vermemek

Atatürk’ten bir özdeyiş

“Saygısızlığın, tecavüzün küçüğü-büyüğü yoktur.” (Mustafa Kemal Atatürk)

Bir anekdot

Mustafa Kemal Paşa, Birinci Dünya Savaşı’nda Balkanlar’da ve Romanya’da, Türkiye’deki Umumi Grup Kumandanı Albay Falkenhayn’ın askeri hatalarını görmüştü.

Veliaht Vahdettin’in Almanya’yı ziyaretinde, askeri uzman olarak beraberinde bulunduğu sıralarda Mustafa Kemal Paşa, Alman Orduları Başkumandanı Hindenburg’la yaptığı görüşmede, Türkiye’de Almanların askeri kumandaya fazla önem vermediklerini beyan etmesi üzerine, Hindenburg şöyle dedi:

– Almanya’nın en büyük kumandanlarından birisi olan Falkenhayn’ın Türkiye’ye gönderilmesi, Almanların Türk askeri siyaset ve idaresine verdikleri ehemmiyetin örneğidir.

– Eğer, diye cevap verdi Mustafa Kemal, Falkenhayn büyük bir kumandan olsaydı, bu hayat memat savaşında Almanya onu kendileri için saklardı!

Hindenburg hiç cevap vermedi.

Kaynak: “Nükte ve Fıkralarla Atatürk”, Niyazi Ahmet Banoğlu

Benim yorumum

Nezaketen susmak, yapılan bir kabalığa karşılık olarak verilmemeli. Elbette kaba davranana aynı şekilde (veya misliyle) karşılık vermek de yanlıştır (gerçi caziptir) ama basit bir itiraz ve anekdotta da görebileceğimiz tarzda bir karşılık yeter de artar bile.

“Mustafa Kemal Atatürk’ün Liderlik Sırları” kitabı hakkında

Bu kitabın yazarı Adnan Nur Baykal, 50 başlık altında, önderimiz Atatürk‘te görebileceğimiz 50 büyük liderlik özelliğini sade bir dille anlatılıyor. Her bölümde sırasıyla Atatürk‘ün ortalama 5 özdeyişi, Atatürk‘ün yaşadığı -veya yaşattığı- ortalama 3-4 ve yazarın not olarak düştüğü 4-5 tane “alınacak ders” var. Hem 50 ufak (ama önemli) bölümden oluştuğu için, hem de küçük boyutta (cep boy) basıldığı için her yerde, her zaman okunabilecek, inanılmaz faydalı bir kitap. Detaylı inceleme yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

Benim bu yazı dizisinde yazdıklarım, kitabın aslında çok küçük bir parçası. Kitabı herkese tavsiye ederim. Kitabı satın almak için tıklayın.

Bu yazı dizisindeki tüm yazılar

Barış Ünver
15 Mayıs 2011

Yazıyı beğendiniz mi? Beğendiyseniz, yeni yazılardan epostayla haberdar olmak için Beyn'in eposta abonesi olabilirsiniz.

Yorumlar kapalı.