Atatürk’ün Liderlik Sırları 3: Bilgi ve tecrübe sahibi olmak

Atatürk’ten bir özdeyiş

“Eğitimdir ki, bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı yüksek bir toplum halinde yaşatır, ya da bir millleti esaret ve sefalete terk eder.” (Mustafa Kemal Atatürk)

Bir anekdot

Askerlik sanatı, Mustafa Kemal’in kanısınca, bir sağduyu biçiminde idi. Savaş planlarını hazırladığı tarzdan başka bir biçimde çizmedi:

– İzmir hattı ve Bağdat demiryolunun birleştiği noktada bulunan Afyonkarahisar’da taarruza geçtim çünkü orada taarruza geçmek gerekirdi. Yunan yığınağı esasen beni bu surette hareket etmeye yöneltiyordu. Tan ağarırken düşmanı ansızın avlamak için bütün gece yürüyen askerlerimiz temizlendikten sonra -elli kilometrelik bir uzaklığı aldıktan sonra taarruza geçebilecek birlikler azdır- atlı birlikleri Yunan ordusunun gerilerine sarkıttım.

– Düşmanın sağ kanadını çevirmek mi istiyordunuz? diye sordum.

– Hayır, dedi. Çok daha geniş bir manevraya girişmiştim. Düşmanı tamamıyla kuşatmak istiyordum ve bunu başardım.

Ve sesini alçaltarak ilave etti:

– Annibal’in Cannae’de uyguladığı manevra.

Kaynak: “Atatürk’ten Anılar”, Kemal Arıburnu

Benim yorumum

Herhalde bu özelliğin daha fazla açıklanmasına, dolayısıyla benim bir yorum yapmama gerek yok. Sadece lider olmanın değil, insan olmanın da en önemli şartlarından biri de bilgi sahibi olmak, çeşitli tecrübeler yaşamaktır.

“Mustafa Kemal Atatürk’ün Liderlik Sırları” kitabı hakkında

Bu kitabın yazarı Adnan Nur Baykal, 50 başlık altında, önderimiz Atatürk‘te görebileceğimiz 50 büyük liderlik özelliğini sade bir dille anlatılıyor. Her bölümde sırasıyla Atatürk‘ün ortalama 5 özdeyişi, Atatürk‘ün yaşadığı -veya yaşattığı- ortalama 3-4 ve yazarın not olarak düştüğü 4-5 tane “alınacak ders” var. Hem 50 ufak (ama önemli) bölümden oluştuğu için, hem de küçük boyutta (cep boy) basıldığı için her yerde, her zaman okunabilecek, inanılmaz faydalı bir kitap. Detaylı inceleme yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

Benim bu yazı dizisinde yazdıklarım, kitabın aslında çok küçük bir parçası. Kitabı herkese tavsiye ederim. Kitabı satın almak için tıklayın.

Bu yazı dizisindeki tüm yazılar

Barış Ünver
03 Mart 2011

Yazıyı beğendiniz mi? Beğendiyseniz, yeni yazılardan epostayla haberdar olmak için Beyn'in eposta abonesi olabilirsiniz.

Yorumlar kapalı.