Atatürk’ün Liderlik Sırları 4: Bilgi toplama

Atatürk’ten bir özdeyiş

“Baylar, bir cephe komutanı için, cephesinin bir kesiminde geçen olaylardan bilgi alamamak ne denli güç bir durumdur! Böyle belirsizlik içinde kalmak, bütün cephenin yönetimini yanlış yola götürebilir.” (Mustafa Kemal Atatürk)

Bir anekdot

Zaferden sonra Çankaya‘da yapılan bir basın toplantısında gazeteciler, Mustafa Kemal‘i soru yağmuruna tutuyorlardı. İçlerinden genç bir gazeteci:

– Paşa Hazretleri, dedi, Zaferi neyle kazandınız?

Mustafa Kemal gülümseyerek cevap verdi:

– Telgraf telleriyle!
Kaynak: “Nükte ve Fıkralarla Atatürk”, Niyazı Ahmet Banoğlu

Benim yorumum

İstihbarat kurumlarının, İkinci Dünya Savaşı‘ndan sonra ne kadar önem kazandığını ve şu anda bile dünyada gizli kapaklı ilerleyen savaşları “istihbarat savaşları” olarak da adlandırabileceğimizi göz önünde bulundurursak, Atatürk‘ün iletişime, istihbarata, bilgiye daha o dönemlerde böylesine önem vermesi, onun ileri görüşlülüğünün bir başka kanıtıdır diyebiliriz.

“Mustafa Kemal Atatürk’ün Liderlik Sırları” kitabı hakkında

Bu kitabın yazarı Adnan Nur Baykal, 50 başlık altında, önderimiz Atatürk‘te görebileceğimiz 50 büyük liderlik özelliğini sade bir dille anlatılıyor. Her bölümde sırasıyla Atatürk‘ün ortalama 5 özdeyişi, Atatürk‘ün yaşadığı -veya yaşattığı- ortalama 3-4 ve yazarın not olarak düştüğü 4-5 tane “alınacak ders” var. Hem 50 ufak (ama önemli) bölümden oluştuğu için, hem de küçük boyutta (cep boy) basıldığı için her yerde, her zaman okunabilecek, inanılmaz faydalı bir kitap. Detaylı inceleme yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

Benim bu yazı dizisinde yazdıklarım, kitabın aslında çok küçük bir parçası. Kitabı herkese tavsiye ederim. Kitabı satın almak için tıklayın.

Bu yazı dizisindeki tüm yazılar

Barış Ünver
11 Mart 2011

Yazıyı beğendiniz mi? Beğendiyseniz, yeni yazılardan epostayla haberdar olmak için Beyn'in eposta abonesi olabilirsiniz.