Çalıntı içerikle mücadele etmek

Konu hakkındaki görüşlerimi bilen bilir zaten: Alıntı olarak belirtilmeyen her türlü kopya içeriğe kılım. Yani eğer bir yerden bir yazı kopyalayacaksanız, yazıyı (veya resmi, veya videoyu) gördüğünüz yeri de belirtmelisiniz – bu aynı zamanda gördüğünüz yere bir nevi teşekkür etmektir zaten.

Önerim: Hırsızı bilgilendirmek

Bir kısmı bir yere bağlantı vermek istemeyen SEO manyaklarından oluşan, bir kısmı da üşengeçliğin doruklarında dolaşan güruh için çok güzel bir yazı buldum, onu okutmak istiyorum herkese. Creative Commons, Tasdix falan hikaye, bir avukat (Şamil Demir) tarafından yazılmış bu yazıyı okuyun:

Blog Yazarlarının Telif Hakları

İçerik açısından sıkıntı çeken internet sitelerinin yöneticilerinin ve üyelerinin, kaynak göstermeden veya kendi yazılarıymış gibi yayımladıkları eserler kanunlarımızda konunuyor mu? Blog yazıları da bu korumaya dahil mi? Blog yazarlarının ve blogların ikinci sınıf site olarak görülmesi yönündeki eğilim nedeniyle, bloglardan aşırma yapmak konusunda rahat davranıldığı gözlemenmektedir. Ama bu genel kanının aksine, özgün her eser, ister blogda isterse şaşalı bir web sitesinde yayımlamış olsun, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu tarafından gerek cezai gerekse hukuki düzenlemelerle korunmaktadır.

Yazının tamamı

Bu yazıyı içerik hırsızlarına ulaştırmak için benim aklıma gelen iki yol var:

  1. Direkt olarak ulaşarak – Yazınızı çalan kişi bir blog yazarıysa yorum kısmına yazarak, İletişim bölümü falan varsa veya bir e-posta adresi vermişse oraya yollayarak bu yazıyı ulaştırabilirsiniz.
  2. Yazının içinde bu yazıya atıfta bulunarak– Her yazıda elle bu yazıdan bahsetmek yorucu olur, o yüzden bu maddeyi de ikiye ayırıp iki otomasyon yönteminden bahsedeyim:
    • RSS kaynağından bilgilendirmek – Bu madde yalnızca WordPress kullanıcılarını ilgilendirir sanırım. Ali‘nin bahsettiği bir eklenti var: Add to Feed. Benim kullandığım bir eklenti de var, onun adı da Better Feed. İki eklenti de yazıların RSS kaynağıdan gözüken sürümüne fazladan bir şeyler eklemenizi sağlıyor. Bu yolla bu yazıya bağlantı verebilirsiniz; böylece içeriğinizi otomatik olarak RSS kaynağınızdan yürüten “otomatik blog yazarları” hem bu yazıya, hem de eklerseniz sizin yazınıza istemeden de olsa bağlantı vermiş olacaklar. Bedava backlink yani.
    • Blog temasına eklemek – Otomatik olarak değil de elle çalan hırsızları da, temayı uygun şekilde düzenleyerek bilgilendirebilirsiniz. Yazının altında çıkacak bir uyarı ile hırsızlar çalsa bile bilip de çalmış olacaklar.

Bu yollar işe yarar mı derseniz, kendimden bildiğimi söylerim: Yarar. Benim işime çok yarıyor yani. Gerçi pek çalınası bir içeriğim yok :), ama yine de uyarıları koymadan önce ve koyduktan sonra gördüğüm fark büyük.

Barış Ünver
04 Aralık 2008

Yazıyı beğendiniz mi? Beğendiyseniz, yeni yazılardan epostayla haberdar olmak için Beyn'in eposta abonesi olabilirsiniz.

Yorumlar kapalı.