Erteleme huyuna karşı motivasyonun etkisi

Kitap okuma alışkanlığımı nasıl kazandım?” başlıklı yazımda bu konudan bahsetmiştim: Erteleme sorununun çözümü, ertelenen şeye motive olmak olabilir. (O yazıda “erteleme” yerine “öteleme” demişim ama aynı şeyi kast ediyorum. “Erteleme” kelimesi, “procrastination” teriminin karşılığı olarak daha çok kabul görmüş durumda. “Atalet” kelimesi de var ama onu sanırım bir tek Mümin Sekman kullanıyor.)

Fark ettiniz mi bilmiyorum, ben fark ettim: Yazı yazma konusunda da alışkanlığımı kazanmak üzereyim. Ara sıra teklesem de (örneğin dünkü yazımda espri kisvesi altında alenen sahtekârlık yaptım) 20 gündür Beyn’e veya bu siteye her gün bir yazı girişi yapıyorum. Blog yazmaya başladığım ilk günlere dönmüşçesine heyecanlıyım…

…diyeceğim ama o kadar da değil. En azından henüz değil. Zırva kişisel gelişim efsanelerinin aksine, bilim dünyası bir alışkanlığın oturması için 21 değil, ortalama 66 gün olduğunu söylüyor. “Ortalama” kelimesine dikkat çekelim çünkü yapılan o araştırmaya göre 18 günde bir alışkanlık geliştiren de var, araştırmanın tamamlandığı 84 günün sonunda bir alışkanlık geliştirememiş olanlar da var. Kişisel gelişim kitaplarının sıçtıkları kısım da işte bu: Her insanın gelişimi farklıdır. Hatta mantıken, alışkanlıkların kişiden kişiye değişmesi gibi, alışkanlıktan alışkanlığa göre de değişmesi gerekir. Örneğin sağlıklı yemekler yeme alışkanlığını geliştirmek daha zor gelebilirken, her gün işe kravatla gitme alışkanlığını birinci günden kazanabiliriz (ya da kazanamayız, kişiden kişiye değişir).

Motivasyon (veya şevk) konusuna döneyim: İstemediğimiz bir alışkanlığı edinmek veya değiştirmek istemediğimiz bir alışkanlığımızı değiştirmek, bence, motivasyon olmadan nah olur. Olursa da tutmaz. Tabii bunlar kendi görüşüm, ama bir yandan da tecrübelerime dayanıyor. Örneğin düzenli olarak spor salonuna gitme alışkanlığımı istesem de tutturamadım (çünkü şevkim yoktu) ama yıllardır spor salonuna giden senarist dostum Gökhan da benim gibi düzenli olarak yazamıyor (çünkü şevki yok, bence). Buyur, buradan yak.

Özetle, erteleme huyunun önüne geçmek için şevk şart arkadaş. Bu konuda, bu ayın sonunda başlayacağım bir kitap var: Charles Duhigg isimli yazarın Alışkanlıkların Gücü isimli kitabı. Kitabı bitirdikten sonra, bu konuyla alakalı bir yazı daha yazacağım ve kitapta aldığım notları paylaşacağım.

Sevgiler.

Barış Ünver
21 Ağustos 2015

Yazıyı beğendiniz mi? Beğendiyseniz, yeni yazılardan epostayla haberdar olmak için Beyn'in eposta abonesi olabilirsiniz.