Özgün olan, özgür olur!

Bir fikri, bir düşünceyi onaylayan kimse, o fikri/düşünceyi onayladığı için tarihe geçmiş midir? Tarihe geçmeyi de bırakın, “Ben bu sözün altına imzamı atarım arkadaş!” deyip duran, özgün bir fikir veya düşünce üretmeyen bir kişi, bir başkası olmadan yaşayabilir mi sizce?

Şu karikatüre bir bakın:

Ben diyorum ki, yaşayamaz. İnsan, hayatını özgürce şekillendirebilmek için kendi fikirlerini, kendi düşüncelerini üretmelidir.

Özgün olan, özgür olur. Fikrini özgünleştiren, hayatında özgürleşir. (Olur da ileride şans eseri çok ünlü olursam veya bir şekilde acayip saygı duyulan biri haline gelirsem bu sözün, yazdığım ilk özdeyiş olarak anılmasını istiyorum.)

Ve hepimiz bir bütünün parçaları olduğumuza ve parça da bütünün verisini taşıdığına göre kişinin özgürleşmesi, bütünün özgürleşmesinin bir adımı haline gelir.

Hayatın her alanında özgün fikirler, orijinal düşünceler üretmek mümkündür. Hangi konuya kafa yorduğunuza bağlı. Politika, din, felsefe, sanat, zanaat, spor…

Felsefe mi yapıyorsunuz? Zaten felsefenin özünde düşüncenin gelişimi yatar – ünlü filozofların gölgesinde kalmak yerine, o filozofların ışığıyla yeni yollar bulmanız gerekiyor. Bir başka düşünceden geliştirdiğiniz düşünce özgün değildir diyemeyiz. “Damlaya damlaya göl olur.” sözünü “Damlaya damlaya okyanuslar taşar.” diye çevirirseniz bu özgünlük olmaz ama bu sözden yola çıkıp, bu sözün ışığıyla yeni, özgün bir söz söyleyebilirsiniz.

Politikaya mı ilginiz var? Sağa-sola takılmayın, ideolojilere saplanmayın, kişilerin peşinde koşarken aklınızı kenara koymayın. Kendi ideolojinizi oluşturun! Peşinde koşulan kişilerden biri siz olun ve siz de sizin peşinizden koşanlara kendi düşüncelerini oluşturmalarını söyleyin!

Futbolcu musunuz? Teknikler sonsuzdur, tekniğinizi geliştirin. Maradona, Pele, Ronaldinho, Messi gibi isimler (Aklıma bunlar geldi; bu isimlerin dünyanın en iyi futbolcuları olduğunu iddia edecek bir bilgi düzeyine sahip değilim.) futbol kurallarını en iyi uyguladıkları için değil, kendi tekniklerini geliştirdikleri için saygıyla karşılanıyorlar. Yeni bir teori geliştirip bunu başarıyla pratiğe döktüğünüzde, siz de onlar gibi anılacaksınız.

Yazmanın en güzel taraflarından biri de bu zaten: Fikrinizi kafanızdan sözcüklere aktardığınızda, geliştirmesi daha kolay oluyor. Bol bol okumayı ve okuduklarınızın ışığında bol bol yazmayı önemseyin!

Barış Ünver
12 Haziran 2012

Yazıyı beğendiniz mi? Beğendiyseniz, yeni yazılardan epostayla haberdar olmak için Beyn'in eposta abonesi olabilirsiniz.