Sigara yasasına gelen en saçma tepkiler

Sigara içmeyenlerin yaşam hakkını iade eden yeni yasamız bazı bencil kişiler tarafından “yasak” olarak algılanıyor. Neymiş efendim; sigara onunmuş, zehri içen oymuş, kendi sağlığına niye karışılıyormuş… Hakikaten var böyle insanlar. Şimdi bu ilginç insan türünden gelen en inanılmaz, en akıl almaz, en saçma, en aptalca tepkileri sıralayacağım. Sigara içenler lütfen alınsın.

“Kafeler kapanacak!”

Tepki: “Sigara içen adam kahve de içer, çay da içer dolayısıyla sigara içmeyenden daha fazla tüketir. Bundan ötürü sigara kaldırıldığında sigara içenler kafelere bir daha hiç uğramayacakları için kafeler giderek daha az iş yapacak ve bir süre sonra kapanacaklardır!”

Açıklama: Ülkemizde yakın zamana kadar istediği gibi at koşturan hatta bir ara Türk tiryakilerini kobay olarak kullanıp yeni bir sigara türü denemeye bile kalkışan tütün lobisinin (diğer bir deyişle zehir mafyası) piyasaya pompalayıp bu kriz ortamında kafe sahiplerini telaşa sürükleyen bir tür “gaza getiriş”tir. Maalesef başarılı da olmuştur çünkü şirketler şimdiden, bizim başbakanın ülkemizde zaten uzun süredir var olan krizi (diğer bir deyişle teğet) kısa süredir var olan küresel kriz olarak göstermeye çalışması gibi, zaten var olan krize sigara yasağından sonra çıkmışçasına üzülmeye başladılar. Benzer şekilde ülkemizin sigara tiryakileri de (diğer bir deyişle sigaratörler) bu goygoyculuğu maalesef destekleyerek yaymakta ve bilip bilmeden “Evet evet kafeler hemen kapanacak, kriz daha da büyüyecek!” diye bu zehir mafyasının ekmeğine yağ sürmektedirler.

Bilgilendirmek de bize düşer: İsveç‘te 1 Haziran 2005 tarihinde uygulanmaya başlayan sigara yasağı da oranın zehir mafyası tarafından hiddetle karşılanmış ve fakat 1 yıl sonra görülmüş ki cirosu düşen restoran, kafe veya barların oranı yalnızca %6’da kalmış. Tekrar ediyorum: YÜZDE ALTI.

Verilecek cevap: “Kardeşim, sigara içen adam restorandan iki adımda dışarı çıkıp 5 dakika -azıcık üşüyerek de olsa- zıkkımlanıp dönmeyi kendine eziyet kabul ediyorsa bu onun bencilliğidir, onun salaklığıdır. Sigara içmeyenlerin neler çektiğini hiç düşünmüş mü o adam? Sigara içmeyen rahatsız olabilir de içen olamaz mı?” diye çıkışılır, duruma göre kafa göz girişilir.

“Restoranlarda sigara içilen bölümler oluşturulmalıdır!”

Tepki: “Anladık kardeşim, tamam. Sigara içmeyenlerin de canı var. Ama devlet sigara içmeyenin hakkını gözettiği gibi sigara içenin de hakkını gözetmelidir! Eğer devlet halkın devletiyse şu %40’ı sigara içen halkı için restoranların, barların ve kafelerin sigara içme odaları açmalarına izin vermesi gerekmektedir!”

Açıklama: Oldu.

Şu anki hükümeti savunacağım için kendimden azıcık utansam da şunu söylemem gerekir: Devletin görevi vatandaşın sağlığını da korumaktır ve bu yasa da tam olarak bunun için hazırlanmıştır. Bu yasanın görünen amacı sigara içmeyenlerin yaşam hakkını korumakken, göz ardı edilen bir amacı da sigara içen kimselere sigaraya bıraktırmak, en azından onları bu konuda teşvik etmektir. AKP yapmışsa AKP yapmıştır; ben doğru eylemi her zaman alkışlarım.

Yine de sigara yasaklanmamıştır. Kimse çıkıp IV. Murat‘tan falan bahsetmesin, bu yasa sigarayı yasaklamamaktadır. Dayanamayan çıkar açık havada içer (ve havayı kirletir), ona kimse bir şey demez. Zehir mafyası bu konuda da güçlü bir propaganda ile sigaranın yasaklandığı algısını oluşturmaya çalışmakta olmalı.

Verilecek cevap: “Peki garsonlar ne yapacak? Garsonları da sigara içen-içmeyen diye ikiye mi ayırsınlar?” denir ve yaşanacak uzun sessizliğin keyfi çıkarılır. Yok eğer sigaratörümüz zırvalamaya devam ediyorsa odunla müdahale edilir. Eğer garsonsanız odununuz çivili olabilir; başınız belaya girerse beni kefil gösterin.

“Sigarayı ben içiyorum, zararı bana. Size ne be?”

Tepki: “Yahu sigaranın zararı bana değil mi? Sen niye karışıy…”

Açıklama: Bunu açıklamaya lüzum yok sanırım. Direkt dalın bunu söyleyen hıyara. Ha, illa öncesinde bir şeyler demek istiyorsanız:

Verilecek cevap: “Ulan salak, o damarları tıkalı kafan sigaradan çıkan dumanın havaya karışıp herkesi etkilediğin gerçeğini almıyor mu?” deyin ve anında saldırın.


Sigara içen ama bu tarz laflarla kendilerini savunmaya kalkmayan arkadaşların alınması yersiz olur; yukarıdaki örnekler tüm sigaratörler için geçerli değildir. Yine de bu sözleri etmeden sigara yasasını eleştirmeye çalışanlar, kapalı alanda sigara içmenin mantığını savunanlar varsa onlarla da her zaman, her ortamda tartışmaya hazırım. Sevgiler.

Barış Ünver
25 Temmuz 2009

Yazıyı beğendiniz mi? Beğendiyseniz, yeni yazılardan epostayla haberdar olmak için Beyn'in eposta abonesi olabilirsiniz.

Yorumlar kapalı.