2024 yılında okuduğum 10 harika kitap

2024 yılında yalnızca 24 kitap bitirebildim. İlgimi kaybetmedim, yalnızca eskisi kadar vaktim olmuyor. Yine de bu bahane olmamalı.

Okuduğum 24 kitabın 10 tanesini sizlerle de paylaşmak istiyorum. Bu yıl nicelikten çok niteliğe kafa yordum, önceki yıllara göre çok daha iyi kitaplar okuduğum için mutluyum.

Yerdeniz Büyücüsü (Ursula K. Le Guin)

Yıllardır tavsiye olarak görürdüm, ilgimi de çekerdi ama yazarın isminden mi, eserin isminden mi bilmiyorum, bir türlü oturup okuyamamıştım. Eşim Burcu çok ısrar edince 2023 yılının sonunda başladım, 2024 yılında da bitirdiğim ilk kitap oldu. Hayal gücümü böyle güçlü bir şekilde çalıştıran fantastik kitapları seviyorum.

Geleceği Keşfedenler (Walter Isaacson)

Alıp okumakla kalmadım, henüz bitirmeden 10 kopyasını daha sipariş ettim ve faydalanabileceğini düşündüğüm insanlara da hediye ettim bu kitabı. Tartışmalı bir biyograf olsa da, Walter Isaacson’ın biyografilerini çok beğenerek okurum (Steve Jobs ve Leonardo da Vinci biyografileri çok çok iyidir), bu kitabı da çok beğendim. Alt başlığında dediği gibi, bilişim dünyasını şekillendiren önemli isimleri (ama hepsini değil) anlatmış. Bilişim dünyasındaki herkesin okuması gerekir diye düşünüyorum.

(Not: 1 Ocak 2025 itibarıyla Elon Musk biyografisinin çevirisi de satışa çıkmış. Onu da alınacaklar listesine ekledim.)

Mindset: The New Psychology of Success (Carol Dweck)

Kötü bir yayınevinden çıkan kötü çevirisini (“Aklını En Doğru Şekilde Kullan” nedir abi?) okuyamadığım için, yazıldığı dilde okumaya karar verdiğim bir kitaptı. İyi ki de öyle yapmışım: Aldığım çok sayıda notla, ileride tekrar dönüp okuyacağım bir kitap oldu Mindset. Sabit zihniyet (fixed mindset) ile büyüme zihniyeti (growth mindset) arasındaki farkları öğretirken verdiği örnekler şaşırtabiliyor.

Küçük Alışkanlıklar (B. J. Fogg)

Alışkanlıklar üzerine çok sayıda kitap var ama üç kitap artık literatürün kutsal kitapları haline geldi: Alışkanlıkların Gücü (Charles Duhigg), Atomik Alışkanlıklar (James Clear) ve Küçük Alışkanlıklar (B. J. Fogg). Üçü de birbirinden kaliteli bilgiler içerdiği gibi, birbirlerini de destekleyen başucu kitapları. İlk iki kitabı okumuştum, üçüncüsü de 2024 yılına nasip oldu. Özellikle bu konuda gelişim gösterme ihtiyacı olanlar için çok değerli.

Paranın Psikolojisi (Morgan Housel)

Dune’u okumuş olmasam bu yıl en sevdiğim kitap Paranın Psikolojisi olacaktı. Paranın yönetiminin öneminin arşa çıktığı bir dönemde, paranın en kötü yönetildiği ülkelerden birinde yaşadığımız için eğitim seviyesi yeten herkesin okuması gerekiyor bu kitabı. “Servet”, “varlık”, “risk”, “şans”, “özgürlük”, “pahalı”, “bedava” gibi kelimeler/kavramlar üzerine o kadar ilginç anlatımlar ve yorumlar var ki, kitabı bitirdiğinizde bazı kelimelerin anlamları kafanızda değişebilir. Şaka yapmıyorum.

Asla Yalnız Yeme (Keith Ferrazzi & Tahl Raz)

“Network yapmak” veya daha geniş anlamıyla “çevre geliştirmek” üzerine pek fazla kitap yok, olanların da kalitesi yerlerde. Bu kitap diğerlerinin arasından sıyrılıp, konuyla alakalı gerçek fikirler vermeyi başarmış. Neredeyse 20 yıllık bir kitap olduğu için sosyal medyayla (Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn vs.) ilgili bir bölümü yok ancak kitabın değerini düşürmemiş. Yine de belki günümüz sosyal medyası için bir güncellenmiş baskı çıkartabilirler.

Doğru Düşünme Sanatı (Rolf Dobelli)

Okuması kolay bir düşünce kitabı. Üçer sayfadan oluşan 52 bölümün en az 40 tanesi gerçekten düşündüren mantık hataları anlatıyor. Üç-dört oturuşta bitirebilirsiniz, üstelik yazarın aynı tipte üç kitabı daha var Pegasus’tan çıkan. 2025 yılında onları da okuyacağım.

Dune (Frank Herbert)

Benim için yılın kitabı. Aslında yılın başında başlamıştım ve kitaba tam giremediğim için sonra okumak üzere kenara koymuştum; aralık ayı gelince “dur şunu da bitireyim” diye kendimi zorladım… iyi ki zorlamışım! Üstelik Spotify’da Dune müziklerini açarak dinledim, çok daha iyi odaklandım.

Hell Yeah or No (Derek Sivers)

Türkçe çevirisi olmayan, internetten bedava okunabilen bir kitap bu. Derek Sivers’ı daha önceden tanımıyordum, bu kitapla tanıdım. Doğru düşünen, düşündüklerini doğru ifade eden birine benziyor. Diğer kitaplarını da okuyacağım.

Stoacının Günlüğü (Ryan Holiday & Stephen Hanselman)

2021 yılında okuduğum en iyi kitaptı Stoacının Günlüğü. O yıl tatildeyken 15 günde yalayıp yuttum kitabı, halbuki “her güne bir stoacı düşünce” mantığıyla 366 bölümden oluşuyor kitap. 2024 yılının başında, yazarın niyetine uygun olarak her gün okuyayım dedim ama o da çok sürdürülebilir olmuyor; o sebeple her ay o aya dair sayfaları okuyarak bitirdim (ve bu sebeple 2024 yılında okuduğum son kitap oldu). “Stoacı felsefe” deyince gözünüz korkmasın, içinde ağır fikirler ve okunamayacak kadar karmaşık sözler yok. Hatta stoacı felsefeye giriş olarak okunabilecek en iyi kitap bu diyebilirim.

Sonuç

Ne sonucu? Ben okudum, siz de okuyun işte abi.

Barış Ünver
07 Ocak 2025

Yazıyı beğendiniz mi? Beğendiyseniz, yeni yazılardan epostayla haberdar olmak için Beyn'in eposta abonesi olabilirsiniz.