Geçenlerde Kudret Çayıroğlu isimli bir blog yazarı arkadaşım bana bir yazı önerdi: “Bir ‘Hakkında’ sayfası oluşturmak için neler yapmamız gerektiğini yazabilir misin?” Zaten yazı sıkıntısı çekiyordum, Kudret‘in fikri ilaç gibi geldi :).
İlk yazıdan sonra, sıra ikinci yazıda. (Önceki yazıya, bu yazının sonundaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.)
İkinci soru: Ne yazacaksınız?
Kısa bir kural: Blogunuz hakkında ve/veya sizin hakkınızda neyin merak edilebileceğini düşünüyorsanız, onu yazın. Biraz empati yapmanız lazım yani.
Kendinize şu soruları sorabilirsiniz:
- “İnsanlar blogumda ne arıyor?” Yalnızca bu soru bile, blogunuzu (kendinizi değil) anlatmanız için yeterli olabilir.
- “İnsanlar benim neyimi merak eder?” Doğum tarihinizi, doğduğunuz ve yaşadığınız şehri/şehirleri ve bir fotoğrafınızı garantili yanıtlardan sayabiliriz ama bu sorunun tam yanıtı, blogunuzun içeriğine göre gelişecektir. Blogunuzda teknoloji makaleleri yazıyorsanız, kendinizden bahsettiğinizde teknolojiyle aranızın nasıl olduğunu yazın. İlgilenmeyi sevdiğiniz konular (bir diğer deyişle “hobileriniz”) hakkında yazıyorsanız, o hobileri nasıl edindiğinizi yazın.
- “İnsanlar bu sayfada neyi merak etmez?” Bu soru da, sayfayı oluşturduktan sonra sormanız gereken bir sorudur. Bu soruyu aklınızda tutup, yazdığınız “Hakkında” sayfasını tekrar okuyun ve artık gereksiz gördüğünüz cümleler varsa, çıkarın.
Üçüncü soru: Ne kadar uzun yazmalısınız?
Çok basit: Blogunuza yazdığınız yazılar genellikle ne uzunluktaysa, onu yazın. Bunun mantığı şu: Örneğin sitenizde kısa yazılar varsa; sitenizi gezen ve kısa yazılar okumaya alışan ziyaretçiniz, nihayet “Hakkında” sayfasına geçtiğinde upuzun bir yazı görürse, alınmayın ama, o sayfaya 30 saniyesini bile ayırmaz. Sitenizde uzun, dolu dolu yazılar varsa da, kısacık bir “Hakkında” sayfası onu hayal kırıklığına uğratır.
Yeter ki kısa kestiğinizi veya zorla uzattığınızı belli etmeyin. Zorlamayın; kısa yazılarla dolu blogunuza uzun bir “Hakkında” sayfası yazdıysanız, hemen biçmeyin yazıyı. Uzattığınız cümleler var mı, o cümleleri daha kısa yazabilir misiniz, onlara bakın. “İnsanlar bu sayfada neyi merak etmez?” sorusunu bir defa değil, iki defa sorun.
İşte böyle efendim… “Hakkında” sayfanızı bu şekilde yazdığınız vakit, insanlar o yazıyı okur okumaz blogunuza abone olacak diye bir kaide yok elbette. Yine de blogunuza daha uygun, daha ikna edici bir “Hakkında” sayfası hazırlamanız için birkaç ufak öneride bulundum. Umarım hoşunuza gitmiştir, işinize yaramıştır.
Sevgiler.
Yorumlar kapalı.