Atatürk’ün Liderlik Sırları 10: Karşıdakini dinlemek

Atatürk’ten bir özdeyiş “Vatani, milli meselelerde yürürken, fikri ve fiili noksanlarımızı görüp dostça ihtar edenlerden memnun ve müteşekkir kalırız.” (Mustafa Kemal Atatürk) Bir anekdot Henüz ilk seçimde bir vatandaş Eskişehir’de tek parti listesine isyan etti, bağımsız milletvekili çıktı. Bu vatandaşın adı Emin Sazak’tır. Tedhişçiler bu isyanı cezalandırmak için olanca tahriklerde bulundular fakat muvaffak olamadılar. Atatürk’ün …

Tamamını Oku

Atatürk’ün Liderlik Sırları 6: Kendini bilmek

Atatürk’ten bir özdeyiş “Bir millet, bir memleket için kurtuluş ve selamet istiyorsak, bunu yalnız bir şahıstan hiçbir zaman istememeliyiz. Bir milletin muvaffakiyeti, milletin bütün kuvvetlerinin bir istikamette birleşmesi, teşekkül etmesiyle mümkündür.” (Mustafa Kemal Atatürk) Bir anekdot Orman Çiftliği’nin kurulduğu yıllarda idi. Toprağa ne koyarsa, kaybediyordu. Bir yıldönümü akşamı ufak köşkün önünde oturuyorduk. Topraklar bomboştu. Müdür …

Tamamını Oku

“Atatürkçülük Nedir?” kitabından notlar (4)

Mustafa Kemal Atatürk‘ün yakın dostlarından, gazeteci ve yazar Falih Rıfkı Atay‘ın “Atatürkçülük Nedir?” adlı kitabının çeşitli yerlerini not olarak düştüm ve kitabı bitirdikten sonra Beyn’de yayımlamaya karar verdim. Yazının sonunda, yazı dizisi haline getirdiğim bu çalışmamın yazılarını bulabilirsiniz. Atatürk’ten komünizm hakkında bir demeç (sf. 91) Bugün Avrupa’nın doğusunda bütün medeniyet dünyasını, hattâ bütün insanlığı tehdit …

Tamamını Oku

“Atatürkçülük Nedir?” kitabından notlar (3)

Mustafa Kemal Atatürk‘ün yakın dostlarından, gazeteci ve yazar Falih Rıfkı Atay‘ın “Atatürkçülük Nedir?” adlı kitabının çeşitli yerlerini not olarak düştüm ve kitabı bitirdikten sonra Beyn’de yayımlamaya karar verdim. Yazının sonunda, yazı dizisi haline getirdiğim bu çalışmamın yazılarını bulabilirsiniz. Atatürk’ü anarak Atatürk’e ihanet etmek (sf. 46) Çok farklı bir bakış açısı; tamamen katılmasam da, Atay da …

Tamamını Oku

“Atatürkçülük Nedir?” kitabından notlar (2)

Mustafa Kemal Atatürk‘ün yakın dostlarından, gazeteci ve yazar Falih Rıfkı Atay‘ın “Atatürkçülük Nedir?” adlı kitabının çeşitli yerlerini not olarak düştüm ve kitabı bitirdikten sonra Beyn’de yayımlamaya karar verdim. Yazının sonunda, yazı dizisi haline getirdiğim bu çalışmamın yazılarını bulabilirsiniz. Atatürk’ün Türkçe Kur’an okutması (sf. 26) Halkın, anlaşılacak dilde yani Türkçe olarak Kur’an okutulmasının nasıl tepki çektiğini …

Tamamını Oku

“Atatürkçülük Nedir?” kitabından notlar

Mustafa Kemal Atatürk‘ün yakın dostlarından, gazeteci ve yazar Falih Rıfkı Atay‘ın “Atatürkçülük Nedir?” adlı kitabını bitirdim geçen gün. (Gerçi bitirdim sayılmaz; 120. sayfada bırakıp son 60 sayfasını okumamayı tercih ettim çünkü kitapta, 65. sayfada başlayan 2. bölümden itibaren, çoğunluğu Atatürk‘le pek ilgisi olmayan Osmanlı anılarına yer verilmiş.) Bu yazımda da kitaptan aldığım notları geçireceğim. Kitabın …

Tamamını Oku