Sosyal medya, çağımızın en büyük iletişim aracı olan “internet”in en önemli kavramlarından biri haline geldi. Gerek bireysel, gerek kurumsal iletişim türlerinde artık öne çıkan bir kol olan sosyal medyayı doğru kullanmak da çok önemli.
Murat Kahraman’ın kitabı da, sosyal medya iletişimi konusunda kendisini geliştirmek isteyen birey ve kurumlar için biçilmiş kaftan. Bu yazıda, sağ olsun, Murat hocamın imzalayarak gönderdiği bu kitabı inceleyeceğiz.
Kitabın içeriği
Kitabın 1 tane genel, 4 tane özel bölümü var:
- “Sosyal Medya Nedir?” bölümü hem bireylere, hem kurumlara hitap eden bir “giriş” bölümü. Sosyal medya öncesi internetin kısa bir tarihi anlatıldıktan sonra, “web 2.0” ve “sosyal medya” kavramları güzelce açıklanıyor ve sosyal medya araçları, türlere ayrılarak kısaca anlaıyor.
- “Kurumsal Sosyal Medya Kullanımı” bölümünde, adından da anlaşılacağı gibi, kurumlar için sosyal medya yönetiminin incelikleri anlatılıyor. 30 sayfalık kısa bir bölüm olmasına karşın güzel, nokta atışı anlatımlar var. Sosyal medyaya girmeye heves eden türm kurum yöneticilerinin bu bölümü okuması şart.
- “Sosyal Medya Pazarlama” bölümü, kitabın en uzun bölümü. Proje yönetimi, müşteri ilişkileri yöneitmi (CRM) gibi alt başlıklardaki anlatımlar yine kurumsal SM yönetimine odaklı olsa da; kriz yönetimi, içerik pazarlama ve hatta topluluk yönetimi gibi bölümlerde anlatılanlar bireysel SM yönetimi için de kullanılabilir.
- “Sosyal Medya ve İnsan Kaynakları” bölümü, yine adından anlaşılacağı gibi yalnızca kurumların İK bölümlerini ilgilendiren bir bölüm. Sadece kurumlara hitap etse de, “İnsan Kaynaklarının Sosyal Medyada İzlemesi Gereken 11 Adım” alt başlığına sahip kısım, kitabın en önemli kısımlarından biri olmuş.
- “Gelecek Sosyal Trendler” bölümü, kitabın en son bölümü. Yine kurum odaklı bir bölüm olsa da, bireylerin de faydalanabileceği bir bölüm olmuş.
Kitabın kapağında da zaten “Pazarlamacılar İçin Sosyal Medyaya Giriş” yazdığından ötürü, sosyal medyada bireysel marka yönetimi gibi kavramları kapsadığını iddia edemesek de, kitaptan bireysel sosyal medya kullanıcılarının da faydalanabileceğini düşünebiliriz. (Tabii bundan kastım benim gibi sade vatandaşlar değil; sanatçılar, sporcular, siyasetçiler ve bunun gibi toplumun gözü önünde bulunan, “bireysel marka yönetimine” ihtiyaç duyan bireyler.)
Kitabın sevdiğim yanları
- Kitabın imzalı oluşu kitabın en sevdiğim yanlarından biri :).
- Kitap içerisinde bahsedilen web sitelerinin adresleriyle birlikte, kolaylık olsun diye “QR Code”lar da konmuş. Hoş bir ayrıntı.
- Kitap içerisinde başka yazılar da alıntılanmış. Bu alıntılar yapılırken, birçok kitapta yapılan hata yapılmamış ve alıntının alıntı olduğu anlaşılmış.
- Kitap içerisinde konuk yazarların yazdıkları yazılar da var. Süper!
- Sade bir dille yazılmış, okunması kesinlikle kolay olan bu kitap, sektörle ilgilenen birçok pazarlamacı ve firma yöneticisi için başucu kitabı olabilir.
Kitabın sevmediğim yanları
- Bölümlerin içerisindeki alt başlıkların bazıları uzun uzadıya anlatılırken, bazıları hemen kısaca geçilmiş. Özellikle ilk bölümde bu çok belli oluyor: “Bloglar” alt başlığında epey uzun bir makale varken; özellikle son zamanlarda iyice önem kazanan “Veri Küratörlüğü” alt başlığı, tek bir sayfadan ibaret.
- Konuk yazarların yazdığı yazıların nerede bittiğini bir türlü anlayamadım :). Yani konuk yazar yazısını nerede bitirmiş, Murat Kahraman nereden devam etmiş, anlaşılmıyor.
- Az sayıda da olsa, yazım hataları göze batıyor. Bir de Facebook, Twitter gibi sosyal ağ isimlerinin neden küçük harflerle (“facebook”, “twitter” gibi) yazıldığını merak ettim.
- Bir de kitap küt diye bitiyor. Ne bir çıkış metni var, ne bir veda; direkt “Yazar Hakkında” bölümü çıkıyor karşımıza :).
Sonuç
Bu tür sektörel kitaplar genellikle sıkıcı olur, kitap terimlerle doldurulur ve bol bol İngilizce kelime kullanılarak iyice anlaşılmaz bir hale gelir. Sosyal Medya 101 2.0 kitabında bunlardan eser yok. Sade bir dil ve akıcı bir anlatımla, belki de herkesin severek okuyacağı bir eser yaratmış Murat Kahraman.