Yanlış tanımlanan laiklik kavramı ve laikliğin gerçek tanımı

İki “tarafı” da üzecek bir haberim var: Şu anki “laiklik” tanımı, doğru bir tanım değil. Yani laikliği öven de, yeren de yanlış yere övüyor, yanlış yere yeriyor. Bu yazıda “laiklik” kavramını basit bir biçimde anlatmaya çalışacağım. İşin güzel yanı, aklı başında herkesin kabul edeceği ve aklı başında kimsenin kötüleyemeyeceği bir tanım bu.

Mis gibi yeni kitap kokusu ve aldığım 7 yeni kitap

Birer birer değil de, topluca kitap alınca çok hoşuma gidiyor :). Birkaç gün önce Kitapyurdu’ndan sipariş ettiğim 7 tane kitap, dün elime ulaştı. Tanıtayım dedim ama bu kitaplar arasında okuduklarınız varsa yorumlarınızı almayı çok isterim. Uykuya Dair Herşey: (Fırat Çakır) Kitabın ismi yanlış yazılmış olsa da (“Her şey” ayrı yazılır!), içeriğinin dolu olması yüzünden bu …

Tamamını Oku

Atatürk’ten iki cümleyle laikliğin açıklaması

Mustafa Kemal Atatürk gerçekten çok ilginç bir insan. Öyle cümleler kuruyor ki, bahsettiği en derin konuları bile -birazdan vereceğim örnekte olduğu gibi- iki cümleye sığdırabiliyor. Kelimelerini çok özenle seçiyordu herhalde çünkü sarf ettiği her kelime, istisnasız, kurduğu cümlenin anlamına ayrı bir katkıda bulunuyor. Prof. Dr. İsmayıl Hakkı Baltacıoğlu‘nun “Atatürk: Yetişmesi, Kişiliği, Devrimleri” adlı bir kitabını …

Tamamını Oku

Milliyetçilik nedir, ne değildir?

Öncelikle Mustafa Kemal Atatürk‘ün 6 ilkesinden biridir! Cumhuriyetçilik Milliyetçilik Halkçılık Laiklik Devrimcilik Devletçilik Sağcı falan sanmayın beni. Solcu da sanmayın efendim. Beni herhangi bir şey sanmadan, önyargılarınızı kapının önünde bırakıp okuyun şu yazıyı. Bu yazıda milliyetçiliği anlatmak istiyorum. Atatürk‘ün bir lafını tekrarlayayım: “Kesinlikle bilmeliyiz ki, iki parça halinde yaşayan milletler zayıftır, hastadır.” Atatürk milliyetçiliğinden söz …

Tamamını Oku