Atatürk’ün laiklikle ilgili sözlerinin kaynağı(nın kaynağının kaynağı)

Ta 2009 yılında bir yazı yazmıştım, “Atatürk’ten iki cümleyle laikliğin açıklaması” diye. Geçen gün İsmail Kahraman isimli saygısız Meclis Başkanı da laikliğin Anayasa’dan kaldırılması konusunda bir açıklama yapma onursuzluğuna nail olunca, o yazıyı olduğu gibi paylaşma gereği duydum. Çünkü yazının içerisinde Atatürk’ün “laiklik” kavramını ülkenin temeline ekmesinin sebebinin, “dini siyasetten kurtarmak” olduğundan bahsediyordum ve Atatürk’ün …

Tamamını Oku

Yanlış tanımlanan laiklik kavramı ve laikliğin gerçek tanımı

İki “tarafı” da üzecek bir haberim var: Şu anki “laiklik” tanımı, doğru bir tanım değil. Yani laikliği öven de, yeren de yanlış yere övüyor, yanlış yere yeriyor. Bu yazıda “laiklik” kavramını basit bir biçimde anlatmaya çalışacağım. İşin güzel yanı, aklı başında herkesin kabul edeceği ve aklı başında kimsenin kötüleyemeyeceği bir tanım bu.

Çalışkanlık ve tembellik hakkında 21 özel söz

Normalde özdeyişleri, özlü sözleri veya adına ne deniyorsa, o türden sözleri pek sevmem, sevsem bile nadiren paylaşırım ama son okuduğum “Kişisel Ataleti Yenmek” kitabının sonundaki 70 maddelik listeden 21 tanesini seçtim, burada paylaşmaya karar verdim. Siz de bu yazıyı bir yerlere kaydedin, arada tembellik ettiğimi görürseniz bu yazımın adresini bana yollayın olur mu?

Atatürk’ün “Kemal” adı aslında nereden geliyor?

Bize, Mustafa Kemal Atatürk‘ün isminin hikayesi olarak ne öğretildi? “Atatürk askeri okuldayken, matematik öğretmeni ‘Senin de adın Mustafa, benim de adım Mustafa. Sana bundan sonra Mustafa Kemal diyelim.’ demiş ve Atatürk’e Kemal ismini takmış.” Biraz “çocukça” da olsa, bu hikaye genellikle kabul gören bir hikayedir. Halbuki işin aslı hiç böyle değilmiş. Aylar önce arkadaşım, gazeteci …

Tamamını Oku

Atatürk’ün Liderlik Sırları 12: Emrivakiye izin vermemek

Atatürk’ten bir özdeyiş “Saygısızlığın, tecavüzün küçüğü-büyüğü yoktur.” (Mustafa Kemal Atatürk) Bir anekdot Mustafa Kemal Paşa, Birinci Dünya Savaşı’nda Balkanlar’da ve Romanya’da, Türkiye’deki Umumi Grup Kumandanı Albay Falkenhayn’ın askeri hatalarını görmüştü. Veliaht Vahdettin’in Almanya’yı ziyaretinde, askeri uzman olarak beraberinde bulunduğu sıralarda Mustafa Kemal Paşa, Alman Orduları Başkumandanı Hindenburg’la yaptığı görüşmede, Türkiye’de Almanların askeri kumandaya fazla önem …

Tamamını Oku

Atatürk’ün Liderlik Sırları 11: Soyut düşünebilmek

Atatürk’ten bir özdeyiş “Bir tümene kumanda ettiği zaman mümkün olduğu kadar, bütün tümenin birliklerini görüşü altında birleştirmek, sevk ve idare etmek imkânına sahip olan bir acemi kumandan, iki üç tümenin görüşünden uzak mevkilerde muharebesini idareye mecbur olduğu zaman, kendi kendine ‘Ben hangi tümenin yanında bulunayım; onun mu, bunun mu? Orada mı, burada mı?’ diye sorar. …

Tamamını Oku