Hayatı zorlaştıran pek çok şey var: Siyasetçiler, ekonomik sorunlar, çevre kirliliği ve Ajdar, bunlardan yalnızca birkaçı.
Bir de bunların yanında hayatı zorlaştıran küçük şeyler var. Bu yazıda sizinle, bu zorluklardan kurtulmanız için, hayatı kolaylaştıran küçük şeylerden bahsedeceğim. 5 küçük öneri.
Aynı anda birden fazla kitap okuyun
Konuları birbirinden farklı olduğu sürece, aynı anda birden fazla kitabı okumaya devam etmek kimseye zorluk çıkarmaz. Siyasi bir analiz kitabı, fantastik bir roman ve bir kişisel gelişim kitabı, birbiriyle karışacak türden kitaplar olmadığı için beraber götürülebilir. Tabii her bir oturuşta bütün kitaplardan birkaç bölüm okumanın bir faydası olmaz ama canınız kitap okumak istediğinde seçeneklerinizin olması her zaman iyidir.
Kredi kartı harcamalarınızı kontrol altına alın
Kredi kartı kullanımında ufak harcamalarınız çoğunluktaysa, kendinize 15-20TL gibi bir sınır koyun, altındaki harcamaları karttan geçmeyin. (Sınırı koyarken cimri davranmayın, 20TL’lik harcamalar çok diye sınırı 15’e çekmeyin.) Bu sayede hem cebinizden çıkan parayı daha rahat takip edebilirsiniz, hem de para o an cebinizden çıkarken harcamayı gerçekten yapıp yapmayacağınıza karar verebilirsiniz.
Evden çıkarken bir şey unutmayın
Evden çıkmadan önce anahtarlarını, cüzdanını unutmak anormal bir şey değil. Veya tatil yolculuğu sırasında “Mayomu aldım mıydı?” veya “Ocağı açık bırakmadık di’ mi Hayri?” diye endişelenmek de normal. Bu gibi durumlarda, kapıdan hemen çıkmadan önce görebileceğiniz, kendinize yazdığınız bir not çok işe yarar. Kolay bir şeydir ama yapılmaz: Kapıya yapıştıracağınız bir kağıda yazacağınız bir not veya hazırlayacağınız bir liste, unutmamanız gereken şeyleri size son anda hatırlatacağı gibi; eğer notu veya listeyi yanınıza da alırsanız, uzun yolculuklarda da endişelenmenizi önleyecektir.
Bilgisayarınızı daha etkin kullanın
Bir bilgisayar kursuna gidin, klavye kullanımının inceliklerini (hızlı yazmayı ve klavye kısayollarını kullanmayı) öğrenin. “Ben zaten biliyorum.” deyip geçmeyin: Eğer klavyenizi üç parmakla kullanıyorsanız ve kullandığınız programların klavye kısayollarını bilmiyorsanız, bunları kurslardan öğrenmelisiniz. Klavyeyi hızlı ve etkin kullanmayı öğrendiğinizde, fareye ne kadar az ihtiyaç duyduğunuzu görüp şaşıracaksınız.
Sağlıklı uyuyun
Yatak odanızda olabildiğince az elektronik eşya bulundurmaya özen gösterin. Yalnızca bilgisayar, televizyon gibi büyük elektronik aletler değil, cep telefonunuzu da yatak odasına sokmamayı deneyin. (Tabii, saatler bu listeye dahil edilmeyebilir.) Elektromanyetik alanları azaltmak, “uyku hijyeni” konusunda akıllıca bir hamledir. Hem beynimiz, cihazların parlak ışıklı ekranlarını “günel daha batmadı” şeklinde yorumlayabiliyor; bu da uykunuzu kaçıracaktır.
Sizin fikirleriniz?
Ben 5 tane yazdım ama siz de kendi fikirlerinizle bu yazıya destek olup, fikir sayısını 50’ye de, 500’e de çıkartabilirsiniz! :) Yollayacağınız yorumlar, kabul edilirlerse, bundan sonraki “öneri” yazılarında kullanılacak ve tabii ki size de atıfta bulunulacaktır.
Yorum yazmayı, fikirlerinizle destek olmayı ve herkesin bu fikirlerden faydalanması için yazıyı arkadaşlarınızla paylaşmayı unutmayın!