Bilen bilir, şu an sezon finalini yapmış olması nedeniyle tekrarları gösterilen (Bugün: 19.00 – CNBC-e) bir dizi var: My Name is Earl. Dizinin ilk sezonunun 24 bölümünü de kaçırmadan izledim, ve CNBC-e‘ye gelen en kaliteli dizilerden biri olduğunu düşünüyorum.
Dizinin konusu Earl ve Karma. Earl, hayatını hırsızlıkla, serserilikle geçirmeye çalışan ve sürekli hayatının ne kadar boktan olduğundan şikayet eden bir adam. Bir gün, bir kazı-kazan kazıyor (bu arada not düşeyim, benim kazı-kazan saplantım var bilen bilir, ama bu dizi yüzünden değil, yanlış anlaşılmasın :D), ve kendisine 100,000$ çıkıyor kazı kazandan. Neşe içinde bağırıp çağırıp koşuştururken kendisine jotank efektiyle bir araba çarpıyor. 100 metre kadar arabanın önünde yapışmış bir şekilde ilerledikten sonra şoför nine fren yapmayı akıl ediyor ve arabayı durdurup Earl arabanın üstünden düştükten sonra gazı kökleyip kaçıyor (şu “Bir gün, bir kazı-kazan…” diye başlayan cümleden itibaren anlattıklarım 15 saniyelik bir olay, ben çok uzun anlattım :)). Hastaneye kaldırılıyor Earl sonra. Kazı-kazanının kaybolmasına mı üzülsün, yoksa kolu bacağı kafası… her yerinin kırıldığına mı üzülsün karar verirken hastanedeki odasında televizyonda bir şov izliyor. Şovdaki ünlü adam; eskiden ne kadar kötü bir hayatının olduğunu, fakat Karma‘nın hayatını nasıl değiştirdiğini anlatıyor ve Karma‘yı “İyilik yap, iyilik bul.” cümlesiyle tanımlıyor. Earl de başına gelen bunca kötü olaydan sonra artık dürüst bir adam olmaya karar veriyor ve hastanede, yatağında 250’nin üzerinde maddeden oluşan bir liste hazırlıyor. Listede yaptığı kötülükler var, ilerleyen bölümlerde de her birini bir bir düzeltiyor.
Bütün bunları anlattım fakat başlıkta belirttiğim üzere Karma‘nın tanrıyla (şunun şurasında kendi halimde bir Müslümanım, Allah dememde bir sakınca olmaz sanırım) ilişkisini açıklamadım. Bu ilgiyi kafama dank ettiren bölümde Earl, 1000 dolarını çalarak karısıyla balayına çıkamayan bir adamın 1000 dolarını geri veriyor (kazı-kazan’ı ikinci bölümde falan geri buluyor – Karma sayesinde. Bu yüzden para sıkıntısı çekmiyor yaptığı kötülükleri telafi ederken) ve adamı karısıyla balayına çıkarıyor. Ayrıca adamın yerine, adamın hayatını işini, hamburgerciliği yapıyor bir haftalığına. Ama sorun şu ki hamburgercideki patron tam bir puşt, ve Earl‘ün de hayatı boyunca girdiği işlerdeki puşt patronlarını dövme huyu var. Bu sefer kendini sıkıyor ve bir hafta boyunca adama bi’ tane geçirmemeye çalışıyor. Ama başaramıyor ve patron küçük çocukların önünde Earl‘ü bir balonla döverken jotank efektiyle bir yumruk atıyor Earl patronuna. Karma‘ya fena halde karşı geldiğine yanarken bir bakıyor, patronu hastanede hem karısı hem metresi ziyaret ediyor, bu yüzden karısı onun eşyalarını evden, evin aşağısında karısına yalvaran adamın suratına atmak suretiyle boşanıyor. Eşyalarını atarken kadın bir bakıyor ki bu puşt patron hamburgercide kasadan her hafta bol miktarda para yürütüyormuş. Mahkeme kararıyla adam hapse giriyor ve hamburgercinin sahibi adamın eski karısı oluyor. Earl‘ün yerine baktığı, karısıyla balayına giden adam da işten atılacağına hamburgercinin müdürü oluyor. Müdür olunca hamburgercinin bütün mutsuz çalışanları (veya bütün çalışanları) zam alıyor. Kısacası puşt patronun hayatı batıyor, hamburgercide çalışan ve artık müdür olan adamın hayatı da daha iyiye gidiyor. Earl de adamın hayatını batırmasına sebep olduğu için vicdan azabı duyarken, kardeşi Randy “Belki Karma bunu yapmanı istemiştir?” diyor, çünkü puşt patron hayatında Karma tarafından kesinlikle cezalandırılmamış bir puşt. Earl de “Haklısın galiba, Karma benim yumruğumu kullandı, Karma‘nın yumruğu yok.” diyor. Aha orada, “Karma‘nın yumruğu yok.” cümlesinde kafama jotank efektiyle çarpıyor bu fikir: Allah’ın da sopası yok?
Bu benzerlik inanılmaz bir şekilde Karma hakkındaki tüm fikirlerimi değiştiriyor. Çünkü Karma diye bir şey yok ki, Karma dediğimiz şey tanrı, Allah. Düşünün, kötülük yapanları kim cezalandırıyor başına kötü şeyler getirerek? Allah ve Karma. İyilik yapanı kim dünyada da ödüllendiriyor? Allah ve Karma. İyilerin kötülerin hayatlarını bir şekilde berbat etmesini kim sağlıyor, bu düzenden kim sorumlu? Allah ve Karma. Yani bu düşüncelerden anlıyorum ki Karma, muhtemelen ateistlerin dini açlıklarını gidermelerini sağlayan, Earl‘ün tabiriyle “evrensel bir güç”. Öyle güzel birleşiyor ki bu düşünceler, aynı yapboz parçaları gibi. Adam ateist, tanrının varlığını inkâr ediyor. Sonra baktı bu düzeni sağlayan bir şey gerçekten var, bilinçli olarak veya bilinçaltında yeni bir kavram yaratıyor Karma olarak adlandırdığı. Ve hala ateist geçiniyor. İyi bok yiyor. Sevgilerimle efendim…
Not: Bu yazı 10 Mart 2007 tarihinde Aklıma Ne Gelirse kategorisinden Böyle Düşüncelerim Var adlı kategoriye aktarıldı. İnanmazsan dön de arkana baak, heey.
Yorumlar kapalı.