Blogunuza isim seçerken dikkat edeceğiniz 3 şey

Bir blogun en önemli özelliklerinden biri, ismidir. Bir blog açacaksanız, isim konusunda uzun uzun düşünmeniz gerekir ki, sonradan isim değiştirmek zorunda kalmayın. İsim değiştirmek elbette yasak değildir ancak o yollardan geçmek yerine yolun başında iyi düşünüp, iyi bir isim seçerseniz, ileride başınız ağrımaz.

Bu durum için aklıma gelen 3 şey var. (Gerçi son madde benim aklıma gelmedi :) ama ben yazdım.)

1. Blogunuzun adı kısa ve öz olmalı

Alan adları, bir sitenin hatırlanmasında en önemli paya sahiptir; sanırım buna kimsenin itirazı olmaz. Bu yüzden alan adının olabildiğince kısa ve olabildiğince öz olmasına dikkat etmemiz gerekir.

Kısasını düşünmek işin kolay kısmı ama aynı zamanda öz olması da gerekir. Yani kısa olacak ama o az sayıda harf, site için anlamlı bir şey oluşturacak. Markanın ismi sizin için önemli değilse “öz”lük kısmını pas geçebilirsiniz (Örneğin ben Beyn ismini seçerken “öz” olması gerektiğini düşünmemiştim çünkü bir kişisel blog için anlamlı ve kısa bir isim bulma ihtiyacı hissetmedim. Hatta tamamen rastgele seçilmiş bir isimdi. Sonra anlatırım.) ama o kısa ismin bir de anlamı olması güzel olur. Eğer bir kişisel blog açacaksanız ve kendi isminizle yazacaksanız, kendi adınızı kullanmanız yerinde olur. Ama eğer bir isim “uyduracaksanız”, 7 harfi geçmemeye özen gösterin. (7 harfi de ben uydurdum. Peki tamam, isteyenler 8 veya 9 harf kullanabilir.)

2. Allah aşkına, özgün olun

Bunu sadece isim için değil, slogan için, tasarım için, içerik için… siteyle ilgili her şey için söylenebilir ama konumuz alan adı. PiknikTube olacağınıza İzlesene olun, daha çok akılda kalın. (Gerçi bu iki isim blog ismi değildi ama güzel bir örnek oldu.)

Millet niye bir başka markanın ismini taklit ederek bir şeyler başlatıyor, anlam veremiyorum. Bir başka markanın isminden türetilip, herhangi bir şekilde başarıya ulaşan bir marka gördünüz mü Allah aşkına? Hele hele bir blog açacaksanız, “Haydarrazzi” gibi bir isim koymaya ne gerek var?

İşporta tezgahlarında satılan Adibas marka çantalarla dalga geçildiği gibi dalga geçilmesini istemiyorsanız, blogunuza güzel, özgün bir isim bulmak için saksıyı çalıştırmalısınız.

3. Alan adı seçerken akıllı olun

COM, NET veya ORG. Üçünden birini seçin. Başkasıyla uğraşmayın, sonra “Sitemin adresini niye kimse hatırlamıyor?” diye yanarsınız.

Alan adını satın alırken -aslında kiralarken- de dikkatli olun. Bazı firmalar barındırma olanağı sağlamadan, yıllık 100 lira gibi yüksek ücretlere alan adı kiralamaya çalışabiliyor. Standart fiyatları araştırın, örneğin bu yıl COM, NET ve ORG uzantılı alan adları 8-9 dolar veya 15-16 lira civarında. Özellikle yabancı firmaların “promosyon kodu” olarak sundukları kodları da takip edin, promosyonlardan faydalanın. Bazı dönemlerde yıllık kira bedelinin 1 dolara bile düştüğü oluyor. Uyanık olun.

Eklemek istedikleriniz?

Bloga isim seçme konusunda elbette benden başka düşünenler de vardır. Benim de bu konuda yetkili bir kaynak olmadığımı göz önünde bulundurursak, yazıya yorumlarıyla katkı sağlayacak olan herkesin, değerli görüşleriyle yazıyı zenginleştirebileceğini düşünebiliriz. Buyrun zenginleştirin.

Barış Ünver
25 Ocak 2012

Yazıyı beğendiniz mi? Beğendiyseniz, yeni yazılardan epostayla haberdar olmak için Beyn'in eposta abonesi olabilirsiniz.

Yorumlar kapalı.