Karakterli olmak

Bir yazarlık eğitimi alıyorum. Epey kapsamlı, 5 aylık koca bir eğitim. Bu eğitim süresince birçok kaynaktan bahsedildi ama istisnasız olarak her derste bahsedilen bir kitap var: Lajos Egri‘nin “The Art of Dramatic Writing” veya Türkçeye çevrilmiş adıyla “Piyes Yazma Sanatı“. Orijinal adından anlaşılacağı üzere sadece piyes yazımı üstüne bir kitap ve zaten eğitmenimiz de (Umut Özgün Tezbaşaran) eğitim boyunca aşağı yukarı her konuda bu başarılı kaynaktan bahsediyor.

Son işlediğimiz derste, karakter yaratmayı gördük. Lajos Egri‘nin kitabından bir “karakter özellikleri listesi” da, derse girmeden önce doldurmamız gereken bir ödevdi. Listede boy/kilodan tutun dinsel inanışına, kalıtımsal özelliklerine kadar, doldurmam gereken birçok özellik vardı ve ödevi yaparken neden böyle çok özelliğe dikkat etmemiz gerektiğine pek anlam veremedim.

Derste, eğitmenin söylediği şu söz aslında düşünmem gereken ama düşünmediğim bir şeydi, dolayısıyla ufak çapta bir aydınlanma yaşattı:

“Karakterinize ne kadar çok özellik verirseniz, karakteriniz o kadar güçlü olur.”

Burada kastedilen şey şu: Eserde karaktere ne kadar çok özellik verirsek, o karakter eseri okuyan/izleyen için o kadar gerçekçi ve etkileyici olur. Tabii karakterimize rastgele özellikler değil, birbirleriyle çelişmeyen, birbiri üstüne kurulan ve dengeyi bozmayan özellikler eklemeliyiz yoksa ortaya çok anlamsız bir şey çıkabilir.

Neyse… Şimdi siz bu cümleyi kendi yaşantınızdaki kendi karakterinizi düşünürken söylemeyi deneyin. Artık daha anlamlı bir cümle oldu, değil mi?

“Hayat aslında bir sahnedir, biz de o sahneden inmeyen oyuncular…” geyiğine sarmak istemiyorum ama, gerçekten de hayatta sağlam bir karakter yaratmanın çok büyük önemi var. Dünyadaki hiç kimsenin tanımasının gerekmediği, evrende hiçbir iz bırakmak istemeyen bir karaktere sahip olmak isteyenler olabilir, olsunlar ama eğer siz dünyada bir iz bırakmak istiyorsanız, eğer siz, sizi okuyan/izleyen insanları etkilemek istiyorsanız, karakteriniz güçlü olmak zorunda.

Dünyada -iyi veya kötü anlamda- iz bırakmış kime bakarsanız bakın, etkileyici veya en azından ilginç karakteristik özellikler göreceksiniz. Bu insanlar farkında olarak veya olmayarak bu özelliklerini geliştirdiler ve insanlara bu özelliklerini fark ettirdiler. İnsanlar bu güçlü karakterleri fark etmeselerdi, o insanları bugün kim bilecekti?

Sözümün özü şudur: Rastgele özelliklerle değil ama önemli özelliklerle oluşturduğunuz dengeli bir karakter, sizin bu dünyada bir şeyler yapabilmenizi sağlayacak en önemli şeydir. Aksi takdirde ne yaparsanız yapın, kimse sizi tanımaz, bilmez, hatırlamaz.

Barış Ünver
22 Ocak 2011

Yazıyı beğendiniz mi? Beğendiyseniz, yeni yazılardan epostayla haberdar olmak için Beyn'in eposta abonesi olabilirsiniz.

Yorumlar kapalı.