Nasıl daha fazla kitap okurum?

2015 yılında 79, 2016 yılında 84 kitap okudum. Üstelik bunları yaparken 3-4 farklı mecrada yazarlık yaptım, bir işletme kurdum, yüksek lisans eğitimime başladım ve kitap okuma işi her zaman bir “boş zaman etkinliği” olarak kaldı. Müsaadenizle bu konuda birkaç kelam etmek, nasıl daha fazla kitap okunur, onu anlatmak istiyorum.

1. En basit kural

Günde 1 sayfa, yılda 1 kitap ediyor.

Çok basit, ama çok etkili ve çok doğru bir kural bu. Ülkemize de uygun, zira TÜİK verilerine göre her gün kitap okumaya ayırdığımız süre ortalama 1 dakikaymış! Neyse, memleket insanını kötülemeyi kendini üstün gören entellere bırakacağım. Ben “Nasıl daha fazla kitap okurum?” sorusunun cevabını vereyim.

Bir kitap ortalama 300-350 sayfa arasında. En azından benim okuduklarım öyle. 100 sayfalık kitap da okuyorum, 500 sayfalık da okuyorum, 900 sayfalık da okuyorum. Ortalaması 350’ye yakın.

350’ye yakın olan bir şey daha var: 1 yıldaki gün sayısı. Bu durumda çocukça bir hesap yaparak, günde 1 sayfa kitap okuyarak yılda 1 kitabı bitirebileceğimizi söyleyebilir miyiz? Elbette.

Tabii, 1 sayfa kimseyi doyurmaz. Kitap okumayı sevmeyen birisi bile, başladığı kitabın 1 sayfasını okuyup bırakmaz, oturur hiç değilse 5-10 sayfa okur. Bu da yılda 5-10 kitap eder, her gün okumak kaydıyla. (Hadi her gün demeyelim, 15 gün “yıllık izin” verelim. 365 eksi 15 eşittir 350.)

Ben günde 50 sayfa civarı kitap okumaya vakit ayırabiliyorum. Zaman konusunda da, öyle uzun bir süre ayırmam gerekmiyor aslında. Buyrun ona da bakalım.

2. Kitap ne zaman okunur?

Bir sayfayı kaç dakikada okuyorsunuz? (Ben biraz yavaş okurum, bir sayfayı 1 buçuk ila 2 dakikada okurum. Kendimi kitaba iyice kaptırırsam dakikada 1 sayfa okuyabiliyorum tabii.) Her gün okuyacağınız sayfa sayısını, okuma hızınızla çarpın, günde ne kadar vakit ayırabileceğinizi bulun.

Peki, kitap nerelerde, hangi şartlarda okunabilir?

  • Ben kitaplarımı yolculuk yaparken (bana göre metro, size göre öğrenci/personel servisi, metrobüs, 500T otobüsü falan) okuyorum mesela.
  • Boş vaktimi değerlendirmek için kafeye gittiğim de oluyor, örneğin bugün gidip 70 sayfa civarı okuyuverdim, Türk kahvesi eşliğinde.
  • Yatmadan önce kitap okumak da dünyada her milletin alışkanlığı. Yalnız burada bir detay var: Roman, şiir vb. dışında kitap okumayın; kişisel gelişim veya siyaset gibi kitaplar okuduğunuzda uykunuz açılıyor, felsefe veya din kitapları okuduğunuzda da aniden uykunuz gelebiliyor! :)
  • Kimseye söylemeyin, çünkü çok ayıp, ama tuvalette de kitap okunabiliyor.

Elbette bunların dışında “kitap okumamanız gereken zamanlar listesi” yok. İstediğiniz an, istediğiniz yerde, istediğiniz şekilde kitabınızı okuyun kardeşim, kasmayın bu kadar. 2 dakika boşluk bulduğunuzda 1 sayfa kitap okunuyor diyorum.

3. O kadar kitaba nasıl para yetiştirilir?

Şimdi, yılda 50 kitap okumaya karar verirseniz ortalama 25 liradan 1250 lira harcamak gerektiğini düşünebilirsiniz. Yok öyle bir şey.

Birincisi, kitaba para vermeniz bile şart değil. Şehrinizdeki kütüphaneye uğrayın, aradığınız kitabı ödünç alın veya ödünç alacağınız kitaplar arayın. Kütüphane candır.

İkincisi, kitap alacaksanız illa deli gibi para dökmek zorunda değilsiniz. Kitap satan internet sitelerinde neredeyse yılın her günü minimum %25 indirim oluyor. Kitabevlerini gezmek gibi olmuyor ama ben de bu durumu şöyle aşıyorum: Kitabevlerinde geziyorum, beğendiğim kitapları not alıp eve dönünce internetten sipariş ediyorum.

Üçüncüsü, e-kitap okuyucu diye bir şey çıktı. Tabii bizim dangalak yayıncılarımız yüzünden e-kitaplar normal kitaplarla neredeyse aynı fiyata satılıyor (Depolama masrafınız mı var, kargo masrafınız mı var, bakım masrafınız, yangın sigortanız mı var vicdansızlar!) ve dolayısıyla kendi elleriyle bizi korsana yönlendiriyorlar (Oh olsun!) ama e-kitap okuyucusu her ihtimalde geleceğin kitap okuma aracı olacak, orası kesin. (“Kitap kokusu olmadan olmaz, e-kitap okuyucular yaygınlaşamaz” diyen romantik arkadaşları, analog fotoğraf makinelerinin hiçbir zaman eskimeyeceğini iddia eden amca ve teyzelerin yanına alalım.)

Sonuç

Kitap okumak zor bir iş değil arkadaşlar. Kafanızda çok ulaşılmaz bir yere koyuyorsunuz, gözünüzde çok büyütüyorsunuz ve “Kitap okumaya bile vaktim olmuyor şekerim.” deyip her akşam 4 saat dizi izleyen dangozlara dönüşüyorsunuz. Beni kötü konuşturmayın şimdi.

Günde 1 sayfa diyorum. Günde 2 dakika diyorum. Zaten 1 sayfa okuyunca gerisi geliyor diyorum. Günde 15 sayfa okuyun, ayda 1 kitabınız garanti diyorum.

Paylaşın

2017 yılında vereceğiniz en önemli karar, daha fazla kitap okumak olsun. Bu yazıyı paylaşarak bu kararınızı arkadaşlarınıza duyurabilir, hatta onları da gaza getirip kendi aranızda “2017 yılı kitap okuma yarışması” düzenleyebilirsiniz! Bu yazıyı daha çok kişiye ulaştırın ki, hiç değilse ülkenin kitap okuma ortalamasını yükseltmiş olalım.

Not: Yazının paylaşıldığı “Kitap Çılgınları” isimli Facebook grubuna teşekkürlerimi sunarım, beğenilmesi beni çok mutlu etti.

Barış Ünver
25 Aralık 2016

Yazıyı beğendiniz mi? Beğendiyseniz, yeni yazılardan epostayla haberdar olmak için Beyn'in eposta abonesi olabilirsiniz.