Atatürk’ün laiklikle ilgili sözlerinin kaynağı(nın kaynağının kaynağı)

Ta 2009 yılında bir yazı yazmıştım, “Atatürk’ten iki cümleyle laikliğin açıklaması” diye. Geçen gün İsmail Kahraman isimli saygısız Meclis Başkanı da laikliğin Anayasa’dan kaldırılması konusunda bir açıklama yapma onursuzluğuna nail olunca, o yazıyı olduğu gibi paylaşma gereği duydum. Çünkü yazının içerisinde Atatürk’ün “laiklik” kavramını ülkenin temeline ekmesinin sebebinin, “dini siyasetten kurtarmak” olduğundan bahsediyordum ve Atatürk’ün …

Tamamını Oku

“Alternatif yok” sanrısı

Vatandaşlara sorulduğunda, “Ülkede yöneticilik yapacak onlardan başka kimse yok ki.” diyorlar. “Ülke zaten geriliyor, CHP veya MHP bile iktidara gelse daha mı kötü yönetilir?” diye sorulduğunda “Haklısın.” cevabını veriyorlar. Olay gerçekten bundan ibaret ve bu kadar basit.

Koalisyon nedir?

Koalisyon, ülkemizde epey kötü şöhretli bir kavram. Bu kavramın neden sevilmediğini, neden zararlı olduğunu, neden faydalı olduğunu ve neden önemsenmesi gerektiğini anlatmaya çalışacağım.

“Kuvvetler Ayrılığı” ilkesi

Olayı, olabildiğince basit bir biçimde, örneklerle anlatayım: Rejimimizde üç tane “kuvvet” vardır: Yasama, yürütme ve yargı. Yasama Türkiye Büyük Millet Meclisi‘nin, yürütme Cumhurbaşkanı‘nın ve Bakanlar Kurulu‘nun (yani tüm Bakan‘ların ve onların başı olan Başbakan‘ın) görevidir. (Yargıyı söylemiyorum, onu da siz bulun.) Bu üç “kuvvet” birbirinden bağımsız olmalıdır ki birbirlerini denetleyebilsinler. Bu üç “kuvvet”in birbirini denetlemesi, …

Tamamını Oku

Darbecilerden hesap sormak

“Neden mi evet diyorum? Çünkü anayasa değişikliği sayesinde darbecilerden hesap sorabileceğiz.” Hayır, maalesef soramayacağız. Daha doğrusu sormayacağız. Daha doğrusu sormayacaklar. İstemediğimizden değil, hepimiz istiyoruz ama bunu yapmayacaklar. Üç sebepten dolayı: 1. Geçici 15 madde hadisesi Anayasa değişikliğik paketinde yer alan (Sahi, niye paket halinde oyluyoruz?) ve değişiklik olursa kaldırılacak olan “geçici 15. madde” aslında bir …

Tamamını Oku