Okudum: WordPress Tema Tasarımı ve Programlama (Sinan İşler)

Sevgili Sinan İşler‘in bana hediye ettiği bu kitap, WordPress hakkında yazılmış ilk Türkçe kitap değil ama elime geçen ilk WordPress kitabı. Bir defa hızlıca, bir defa da WordPress‘e yeni başlamış biri gibi inceledim. Hoşuma gitti ama bu kadar kapsamlı konuları yalnızca 181 sayfada ele alması, kitabın en büyük hatası olmuş. Kitabın eksiği, kitabı alacak olan WordPress öğrencilerine fazla gelecek oluşu. Tabii WordPress‘e yeni başlayan ve bu kitabı inceleyen kişilerin yorumları, benimkilerden daha isabetli olacaktır ki zaten elimdeki kitabın bir sonraki sahibi de, WordPress‘e başlamak için iyi bir kaynak arayan bir dostum olacak. Eğer o da kabul ederse, onun da kitap hakkında yazacağı yorumları, o kitabı bitirdikten sonra buraya ekleyebilirim.

Kitap Hakkında Bilgiler

Yazar: Sinan İşler
Yayınevi: Dikeyeksen Yayıncılık
ISBN: 978-605-87588-8-9
Sayfa Sayısı: 181 sayfa
Satın almak için: WordPressKitap.com

Birinci Bölüm: WordPress’e Giriş

Bu bölümde Sinan, WordPress‘in hakkını verecek biçimde güzel bir tarihçe yazmış. Bununla beraber WordPress‘le neler yapılabileceği konusunda epey ayrıntılı ufak bir makale yazıp, WordPress‘in dünya üzerindeki gücünü isabetli bir şekilde WordPress‘in açık kaynaklı oluşuna bağlamış.

İkinci Bölüm: WordPress Nasıl Kurulur?

Bu bölümde de üç alt başlıkla; WordPress.com‘dan ücretsiz bir blogun nasıl açılacağını ve WordPress.org‘dan da kurulabilir sürümün nasıl indirilip kurulacağı anlatılmış. “Hosting Önerileri” bölümünde tavsiye edilen barındırma firmaları arasında, kitabın da sponsoru olan firmaya biraz fazla yer ayrılmış olması (8 sayfalık “WordPress Nasıl Kurulur?” bölümünün 3 sayfasının sponsor firmaya hediye edilmesi) pek hoşuma gitmese de, güzel bir bölüm olmuş.

Üçüncü Bölüm: Tasarım ve Programlamaya Hazırlık

Bu bölümde de, WordPress ile yapılacak bir tema için programlamaya hazırlık safhası anlatılıyor. Tasarım çizilirken Adobe Fireworks veya Adobe Photoshop kullanılması tavsiye edilirken, kod yazım aracı olarak 4 alternatif sunulmuş. Daha sonra da HTML, CSS ve PHP dillerinden bahsedilmiş.

Tabii bu düşüncemde yanlış olabilirim ancak, kitabın verdiği birçok değerli temel düzey bilgiden sonra birden “Photoshop, HTML, CSS ve PHP öğrenmeye” yönlendirilmesi bana biraz ağır geldi. Elbette HTML, CSS ve PHP bilgileri WordPress tema tasarımında olmazsa olmazdır, şarttır ancak tema tasarımına giriş yapan bir kişinin Photoshop öğrenmesi değil, öğrenmemesi gerekir. Herhangi bir tasarım programı kullanılmadan da tema tasarlanabildiğine göre, tema tasarımına yeni başlayan kişilerden “düz temalar” yani görselsiz, iskelet yapılarında temalar üretilmesinin beklenmesi bence daha uygun olurdu.

Dördüncü Bölüm: WordPress Tema Tasarım Yapısı

WordPress teması tasarlayacak birinin en çok dikkat etmesi gereken konulardan birine büyükçe bir bölüm ayrılması, benim kitapta en çok hoşuma giden şey oldu. Tema hiyerarşisini sade bir dille anlatması ve dosyaların ne işe yaradıklarını göstermesi sebebiyle, bana göre kitabın en faydalı bölümü bu olmuş.

Beşinci Bölüm: WordPress Tema Fonksiyonları

Kitabın en faydalı ikinci bölümü de bu olmuş :). Yalnız bir ufak eleştiri de buraya gerekiyor: WordPress‘in tema fonksiyonlarının sayısı yüzleri buluyor. Elbette giriş seviyesi bir kitapta yüzlerce fonksiyon anlatılamaz ama WordPress‘in fonksiyon referansındaki kategorilere ayrılmış biçimde en önemli fonksiyonların (biraz daha geniş bir şekilde) anlatılması daha iyi olurmuş.

Gerçi bu haliyle de yeni WordPress kullanıcıları için çok faydalı bir bölüm olmuş. Özellikle Döngü’ye (The Loop) yine hakkını verecek kadar büyük bir yer ayrılması çok yerinde olmuş.

Altıncı Bölüm: Gelişmiş WordPress Tema Fonksiyonları

Bir önceki bölümle bağlantılı bu bölümde de, geçen bölüme oranla daha karmaşık fonksiyonlar anlatılmış; yine çok iyi ve kapsamlı bir bölüm olmuş. Özellikle ileriki bölümler için query_posts() fonksiyonunun ayrıntılarıyla anlatılmış olması yine kitap açısından büyük bir artı ama “Öne Çıkarılmış Görsel” ve “Kategoriye Göre İçerik Göstermek” başlıkları, bir önceki bölümde de yer alabilirmiş.

Bir de bu bölümde -kod bakımından olmasa da yaklaşım açısından- hatalı bir yer var: “Siteye Giriş Yapılıp Yapılmadığını Kontrol Etmek” bölümünde is_user_logged_in() fonksiyonu varken yeni bir fonksiyon yazmanın sebebini anlayamadım. Eğer Sinan bu fonksiyonu unutmuşsa, kitabın yeni baskılarının yapılacağından da aşağı yukarı emin olduğum için, yeni baskısına eklemeli :).

Yedinci Bölümden On İkinci Bölüme Kadar: Blog, Kurumsal Site ve Portal Tasarımları

Bu bölümleri; kapsamlı bir konuyu anlatsa da, çok kısa ve yalnızca tasarım aşamalarıyla kod yazımlarını göstererek anlattığı için okurların anlamakta zorlanacağını düşündüğüm bölümler olarak yorumladım.

Photoshop öğrenilmesi tavsiye edildikten sonra çizim aşamaları anlatılmadan yalnızca ekran görüntülerinin paylaşılmış olması, Cem Yılmaz‘ın yıllar önce Bir Tat Bir Doku isimli şovunda “Şimdi de kartonu kesiyoruz… ama burada kesilmişi var!” esprisine benzemiş.

Benzer şekilde kodların da yazılırken kodların biraz yüzeysel bir biçimde açıklanmış olması dikkatimi çekti. Halbuki her adım ayrıntılarıyla anlatılsa, çok daha zengin bir içeriğe sahip, çok değerli bölümler olacaktı. Bu haliyle kitabı okuyan WordPress öğrencilerinin, kodları kitaptan geçirip veya siteden indirip denemekten başka çareleri yok gibi.

Son olarak; portal tasarımı bölümüne de ihtiyaç yoktu bence. Giriş seviyesi tema tasarımcıları için blog ve kurumsal site tasarımları kesinlikle yeterli bölümler olmuş.

On Üçüncü Bölüm: WordPress ve SEO

Arama motoru optimizasyonu elbette internet sitesi yapan herkes için önemli bir hale geldi çünkü artık bu konuya giriş seviyesinde bile olsa hakim olamayanlar, web tasarım dünyasında başarısız oluyor. Sinan İşler de gayet başarılı bir içerikle WordPress öğrencilerinin SEO’ya adım atmalarını sağlamış gözüküyor.

On Dördüncü Bölüm: WordPress ve Güvenlik

Yine kitabın önemli bir bölümü. Barındırıcı firma seçiminden WordPress bakımına kadar birçok konuya başarıyla değinmiş Sinan.

Yalnız kitabın sonuç bölümü olmadığı için kitap aniden bitmiş :). Kitabın başından sonuna kadar başarılanların özetle anlatıldığı ve yeni kitapların haber verildiği bir sonuç bölümü, kitaba çok yakışmaz mıydı? :)

Sonuç

Kitabın bazı bölümleri alkışlanacak, bazı bölümleriyse yadırganacak nitelikte olduğu için, birazcık karmaşık bir inceleme oldu sanırım :). Sinan‘ın ciddi anlamda geniş bilgi birikimi, aceleyle ve neredeyse özetlenerek yazıldığı için yazık olmuş bence. Yeni başlayan bir WordPress tasarımcısı açısından bakılmayan bölümleri hariç tutarsak, harika bir kitap olmuş.

Sinan‘ın bu eleştirilerden alınmayacağını, bu eleştirileri sonraki baskılarda veya bundan başka yazacağı kitaplarda değerlendireceğini bildiğim için sözümü sakınmadan yazdım. Siz bana bakmayın, kitabı alıp kendiniz de inceleyin :).

Barış Ünver
23 Mayıs 2012

Yazıyı beğendiniz mi? Beğendiyseniz, yeni yazılardan epostayla haberdar olmak için Beyn'in eposta abonesi olabilirsiniz.