2024 yılı planlarım: Nisan ve mayıs ayları raporu

Aralık ayında 2024 yılı planlarımı yazmıştım, okumadıysanız buradan okuyabilirsiniz. (Mart ayının raporunu da buradan okuyabilirsiniz.) Bu yazıda, nisan ve mayıs aylarındaki performansımı değerlendireceğim.

Önceki aylardan farklı olarak, aylarımı özetlediğim daha genel bir yazı yazacağım; yazının sonunda da hedeflerimdeki ilerlemeyi puanlayacağım. Böylesi daha mantıklı geldi.

Bu aylar maalesef hepsinden kısır geçti, sadece yazma tarafında değil, genel olarak enerjim ve şevkim düşüktü. Mayıs ayının ortalarına doğru bir düzelme oldu ama açıkçası çok da yeterli olmadı.

Şunu en baştan diyeyim: Mart ayı raporunda verdiğim üç sözün üçünü de tutmadığım için, o üç söze bağlı “bağış” sözümü tuttum ve ÇYDD’ye 3000 lira bağış yaptım. Ataletim en azından bu işe yaramış oldu! 😂

Yazılar yazacaktım, yazmadım. Yazdığım kitaplarla (biri kurgu, diğeri işimle alakalı) ilgilenecektim, ilgilenmedim. Kitap okuyacaktım, okumadım (yani okudum ama az okudum). Ev işleriyle biraz ilgilendim, tadilat falan ama onlar da önemli bir yer tutmadı günlük hayatımda.

Spora ve yediklerime biraz daha dikkat ettim ama göbeğim maalesef yerinde duruyor; onun da sebebi, yediklerime çok dikkat etmemem. Yine de mayıs ayında bi’ tık daha iyi beslendim diyebilirim, o konuda da ilerleme katediyorum.

Partiyi bıraktım sanırım. Yani bırakmadım ama hevesim azaldı o konuda. Zaten hayatımdaki önceliklerimi düşündüğümde siyaset “olsa güzel olur” kategorisine giriyor, ötesine geçmiyor. O hedefi de bırakıyorum.

Daha az dürtüsel biri olma konusunda nisan ayında çok kötüydüm ama mayıs ayında iyi yol aldım. Mayısın ikinci haftası hem Twitter (X) kullanımıma dikkat etmeye başladım, hem de bilgisayarımdaki tüm oyunları kaldırdım (zaten tek bir oyun oynuyordum).

Skorlara gelelim:

  • Daha çok yazma: ⭐
  • Daha çok kodlama: ⭐
  • Göbeğimden kurtulma: ⭐⭐⭐⭐
  • Ayda 500 dolar pasif gelir: ⭐⭐
  • Sektörümde çevre yapma: ⭐⭐⭐⭐⭐
  • Yazdığım kitabı bitirme: ⭐
  • Daha az dürtüsel biri olma: ⭐⭐⭐

Anlatmaya gerek yok, görüyorsunuz. Gurur duyduğum tek kısım, sektör görüşmeleri kısmını tutarlı biçimde devam ettirmem. Bu iki ayda görüştüğüm sekiz bilişimci:

Önümüzdeki ay neleri, nasıl düzeltebilirim?

En başta “mükemmeliyetçilik” tuzağından kurtulmam şart. Bu yılın başında mükemmeliyetçiliğin zararlarını yazan birisi olarak bu konuda bu kadar sıvamam hoş değil. Mükemmeli aramak yerine “yeterince iyiyi” kabul ettiğimde daha fazla yazı ve kod yazacağımı biliyorum. Yani hem Beyn’e, hem yazdığım kitaplara, hem de Speed Booster Pack’e daha fazla zaman ayıracağım.

Dürtüselliği azaltma konusunda Twitter (X) kullanımı ve oyun konusunda yol aldığımı söyledim. Bunların yanında YouTube kullanımımı da azaltmam lazım ama izlediğim videolardan fayda da sağladığım için o konuda sadece bir düzene ihtiyacım var (her günün aynı yarım saatini YouTube’a ayırmak gibi). Bir de sıkılmayı öğrenmem ve sıkılmam lazım; internet sayesinde sıkılmayı unuttuk ve o kadar fazla uyarıcıyla beynimiz yandı. Sıkılmayı öğrensem ve sıkılsam, yazma işlerine karşı da daha istekli olacağımı biliyorum.

Barış Ünver
02 Haziran 2024

Yazıyı beğendiniz mi? Beğendiyseniz, yeni yazılardan epostayla haberdar olmak için Beyn'in eposta abonesi olabilirsiniz.