2015’te 79, 2016’da 84… 2017’de hedef 100 kitap!

Kısa bir yazı olacak, ama sizi de gaza getirmeye çalışacağım.

2015 yılında deli gibi kitap okumaya başladım. Önceki yılı 15-20 kitapla kapatmışken (O yıl saymadım.), 2015 yılının ortasında kitaplığımdaki kitapların yarısından fazlasını okumadığımı görünce, kendime yakıştırdığım “kitap koleksiyoncusu” sıfatından kurtulmak için okumadığım kitaplar arasından bir liste yapmıştım, ve yine o gün birkaç kitaba birden başlayarak kitap okuma alışkanlığımı geri kazanmaya karar vermiştim. (İpucu: Konuları birbirinden uzak olduğu sürece aynı anda birkaç kitap okumak asla kafa karıştırmaz. Okuldayken aynı anda Türkçe, Fizik, Tarih ve Matematik derslerini birbirine karıştırıyor muydunuz?)

2015 yılını 67 kitapla kapattım, üzerine aynı yıl yüklediğim Pocket isimli uygulama içinde okuduğum makalelerin 12 kitap uzunluğunda olduğunu öğrendim. (Pocket her yılın sonuna doğru, o yıl okuduğum yazıların kelimelerini sayıp, o kadar kelimenin kaç kitaba denk geldiğini hesaplıyor.) 2016 yılında okuduğum kitap sayısı daha azdı (50 kitap) ama okuduğum makale sayısını da neredeyse üçe katladım (34 kitap uzunluğunda, yaklaşık 1,6 milyon kelime!) ve 2016 yılını da 84 kitapla kapatmış oldum.

Bu yıl, hedefim 100 kitap. Hem okuyacağım kitapların sayısını, hem de okuyacağım makalelerin sayısını artıracağım. Okuduğum kitap ve makalelerin kalitesi konusunda da şüpheye yer bırakmayacağım, sırf okumuş olmak için dandik kitaplar veya saçma sapan makaleleri seçmeyeceğim.

Bir şey daha yapacağım: Okuduğum her kitap için birer paragraflık notlar yazacağım. Bu kısa notları toparlayıp, her ay burada “Bu ay okuduğum kitaplar” başlığıyla paylaşacağım.

Yarışalım mı?

Beyn’de bir yazı yazdım, “Nasıl daha fazla kitap okurum?” diye. 2016’da yayınladığım yazılar arasında (“Darbe girişimi sonrası AKP’lilere 6 soru” yazısının muazzam başarısının ardından) en çok okunup paylaşılan yazım oldu. Üstelik bunu sadece 1 haftada yaptı.

O yazının ufak bir bölümünde ufak bir teorim var, o kısmı burada özetleyeyim: Günde kaç sayfa okursanız, yılda o kadar kitap okursunuz. Günde 20 sayfa okuyan, yılda 20 kitap okur. Çok basit ama çok etkili bir kural, zira bir kitap ortalama 300-350 sayfa ediyor. Tek yapmanız gereken, her gün kitap okuma alışkanlığını yerleştirmek.

İsterseniz beraber okuyalım, isterseniz “hangimiz daha çok kitap okuyacak” diye yarışalım :) Ne yaparsak yapalım, iki tarafın da kazanacağı aşikâr. Ne dersiniz?

Barış Ünver
04 Ocak 2017

Yazıyı beğendiniz mi? Beğendiyseniz, yeni yazılardan epostayla haberdar olmak için Beyn'in eposta abonesi olabilirsiniz.