2018 seçimleri üzerine: Olası sonuç senaryoları

Gerçi seçimler 24 Haziran’da mı, yoksa 8 Temmuz’da mı sonuçlanacak, o bile belli değil ama sonuçta konuşmak, yazmak bedava. Bütün ihtimalleri incelemeyeceğim (örneğin Doğu Perinçek’in ilk turda Cumhurbaşkanı seçilmesi ihtimalini araştırmak için meditasyona oturdum, 14 milyon küsur evrende yalnızca 1 defa karşıma çıktı) ama en yüksek ihtimalli senaryolar ve çok da mümkün olmayan senaryoları şöyle bir gözden geçireceğim.

Arkaplanda istediğiniz müziği dinlemek serbest. Hazırsanız başlayalım.

Erdoğan ilk turda seçilir, Meclis’te Cumhur İttifakı çoğunluğu alır

AKP’lilerin en çok istediği ittifak. Ne var ki, konuştuğum AKP’liler Meclis’te çoğunluğu almayı beklerken bile Erdoğan’ın ilk turda Cumhurbaşkanı seçileceğini düşünmüyorlar. Hatta yüz ifadesinden, konuşmalarından, vaatlerinden anladığım kadarıyla Erdoğan bile beklemiyor bunu.

Ama diyelim ki oldu… OHAL kalıcı olur, Kamu İhale Kanunu bi’ 50-60 defa daha değiştirilir, ülkedeki tüm üst düzey kurumlar Cumhurbaşkanlığı’na bağlanır, yeni Anayasa yazılır, referandumdan geçer ve rejim değişikliği tamamlanmış olur.

Kötü taraflarını konuşmaya gerek yok sanırım. Güzel tarafları arasında en dikkat çeken, ülkeye sıcak para girişi tamamen duracağı için yabancı sermaye, yandaş sermayenin yanında bebek pipisi kadar kalır.

Erdoğan ikinci turda seçilir, Meclis’te Cumhur İttifakı çoğunluğu alır

Erdoğan’ın ikinci turda seçilmesi sonucu, Cumhur İttifakı’nın çoğunluğu alması sonucuyla bir arada yaşanmaz diye tahmin ediyorum; zira en yandaşından en tarafsızına kadar tüm anketlerde Erdoğan’ın oyu, Cumhur İttifakı’nın oyunu geçiyor. Eh, Erdoğan’ın ikinci tura kalması demek ilk turda %50’nin altında kalması demek; bu durumda Cumhur İttifakı da Meclis’teki çoğunluğu kesin olarak kaybedecektir.

Erdoğan seçilir, Meclis’te Millet İttifakı & HDP çoğunluğu alır

Yüksek ihtimalli sonuçlardan birisi bu. Erdoğan bir şekilde ilk turda veya ikinci turda Cumhurbaşkanı seçilir ve Millet İttifakı ve HDP’nin oy oranları toplamı Cumhur İttifakı’nı geçerse, 7 Haziran 2015’in bir benzeri yaşanır. (Tabii 2015 yılında HDP’nin CHP-MHP koalisyonuna vereceği desteği bile reddeden gizli reisçi Devlet Bahçeli yerine Meclis’in muhalefet kanadında, ayakları yere sağlam basan düzgün siyasetçilerimiz olacaktır.)

Bu ihtimalde sanırım erken seçimi garanti görebiliriz; Cumhurbaşkanı Erdoğan belki de aynı gün erken seçim ilan edecektir. 2015’teki gibi millet muhalefetten cayıp iktidara yönelir mi, orasını bilemedim: 2015’te terör olayları çok gündemdeydi ve 7 Haziran sonrası yaşanan başka terör olaylarıyla ürken halk, tepkili olsa da terörü bitirebileceğine inandığı AKP’ye geri yönelmişti. Bu sefer bir erken seçim ilanı sonrası PKK, IŞİD, FETÖ veya DHKP-C (veya hepsi birden?) bir şeyler yapmaya kalkışırsa, Cumhur İttifakı’nın oyları hükümet kuracak kadar artabilir.

Bu sonucun en güzel tarafı, Meclis’te OHAL’in kaldırılması ve erken seçime kadar “muhalif Meclis’in” canla başla çalışması olur. Herhalde Millet İttifakı için de en güzel seçim çalışması, Meclis’teki çalışkanlıklarını halka göstermek olacaktır.

Erken seçim sonrası erken seçimi konuşuyoruz, ne güzel.

İnce veya Akşener seçilir, Meclis’te Millet İttifakı & HDP çoğunluğu alır

Yüksek ihtimalli gördüğüm sonuçlardan diğeri de bu. (Kabul ediyorum, bu sonucu yüksek ihtimalli görmeme yalnızca tahminlerim değil, aynı zamanda temennilerim de etki ediyor.)

Her şey çok güzel olur, değil mi? Bence değil. Niyeyse gözümün önüne karamsar tablolar geliyor: OHAL yetkisiyle Erdoğan’ın seçimi iptal etmesi aklıma düşen en acayip ihtimallerden biri. Demirören medyasının birdenbire sahte İnce/Akşener & Millet İttifakı oyları bulması, AKP’ye ve Erdoğan’a verilen oyların yakıldığının görüntüleri falan… Gerçi Erdoğan & AKP böyle bir şey yapacak bir ekip değil; zaten yapsalar bile buna sadece kendi tabanları inanır, hatta o tabandan bile bir parça kopar ve olası bir seçim tekrarında oyları daha da azalır.

Ama diyelim ki Erdoğan sıkıntı etmeden iktidarı İnce’ye veya Akşener’e devretti, Meclis’te de Millet Hükümeti kuruldu… OHAL kalkar, israf kalemleri tek tek tespit edilir (ilk sıraya Cumhurbaşkanı’nın örtülü ödeneğini yaz, ikinci sıraya da har vurup harman savurulan devlet kurumları bütçeleri) ve İnce’nin dediği gibi millet kemer sıkmaz, devlet kemer sıkar. Ama yine de bu “millet iktidarı” tatlı bir rüya olarak devam etmez; AKP’nin 2002’de yaşadığı tarzda bir hükümet-bürokrasi savaşı başlar. Aslında sırf bu yüzden OHAL’in devam etmesinin, sistemin hızlıca düzelmesinin en etkili yolu olarak desteklerim ama İnce’nin buna karşı olduğunu biliyorum (Akşener’i bilmiyorum).

Sonuç olarak engebeli bir arazide cipten dizel sedana geçmiş oluruz, ama uzun vadede millete faydası büyük olur.

İnce veya Akşener seçilir, Meclis’te Cumhur İttifakı çoğunluğu alır

Yok öyle bir dünya. Kimsenin bunu istemeyeceği gerçeği bir yana, muhalif Cumhurbaşkanı adaylarının Erdoğan’dan daha fazla oy aldığı bir seçimde, Erdoğan’ın oyunun altında kalan Cumhur İttifakı’nın Meclis’te çoğunluğu almasının hiçbir ihtimali yok. Şöyle diyeyim: Doğu Perinçek’in Cumhurbaşkanı seçilmesi ve aynı anda HÜDA-PAR’ın Meclis’te nitelikli çoğunluğu elde etmesi daha yüksek bir ihtimal.

Sonuç

Başından beri söylüyorum, çok eğlenceli bir seçim bizi bekliyor. Terör olayları, hırsızlıklar, trafo kedileri devreye girmediği sürece memleketin en önemli seçimlerinden birini yaşamış olacağız. Alnımızın akıyla çıkalım, bir de mümkünse parlamenter sisteme dönüşü destekleyen bir Cumhurbaşkanı ve Meclis seçelim, onu istiyorum. Sevgiler.

Barış Ünver
08 Haziran 2018

Yazıyı beğendiniz mi? Beğendiyseniz, yeni yazılardan epostayla haberdar olmak için Beyn'in eposta abonesi olabilirsiniz.