2018 yılında hem kendim için, hem Beyn için planlar yaptım. Kısmen uyguladım. 2019 yılında Beyn için sağlam planlar yaptım. Sadece ilkini uyguladım. 2020 yılında plan bile yapmadım. Ama son aylarda 2021 için planlar yapıp, 2019 planlarının ikincisini 2020’nin sonlarında devreye aldım ve Beyn’in tasarımını yeniledim.
Kendim için yaptığım planları ve bunların nasıl başarısız olduğunu anlatmak bile istemiyorum.
2021 yılı daha farklı olacak. Bu sefer sözüm söz. Öyle bir söz ki, yaptırımı bile var: 2021 yılında Beyn için yaptığım planların tamamını hayata geçirmeyi başaramazsam, Beyn’i kapatacağım. (2021 yılında kendim için yaptığım planları hayata geçirmeyi başaramazsam kendimi de kapatmayı düşündüm ama yok, o çok ağır olur.)
Uyku düzeni
22 Ekim 2019’da başlayıp 10 Mart 2020’de (pandemiyle birlikte) bozduğum uyku düzenimi geri getirmeye çabalayıp, yine her sabah erkenden kalkmaya başlamayı hedefliyorum. (Uyku düzeni hakkında bol bol ahkâm kesmişliğim var.) Dolayısıyla öncelikli hedefim, uykumu bir kez daha düzene sokmak olacak. Ergenlikten sonra 2019 yılına kadar uykumu bir türlü düzene sokamadığım için ara sıra erken kalktığımda bunun kalıcı olacağına inanmıyordum ama artık önümde aylar boyunca oturtmayı başardığım bir uyku düzeni örneği olduğu için, bu sefer bu konuda özgüvenim daha yüksek.
Uyku düzenimi bozan hataların başında, uyku düzeni konusunda yazdığım yazıda bahsettiğim gibi, ekranlar geliyor. Başta bilgisayarın monitörü, sonra telefonun ekranı açık olduğunda uyku kaçıyor abi. Olmuyor. Uyuyakalacak kadar uykun yoksa, o ekran senin melatonin salgını öyle bir bozuyor ki, sabahlamayacağın zaman bile sabahlıyorsun.
Bu yüzden uykumu düzene sokma konusundaki ilk hedefim, akşam 9’dan sonra ekran kullanımımı azaltmak ve hatta 12’den sonra ekran kullanımımı mümkün mertebe kısıtlayarak, saat 1’deki yatma saatime hazırlık yapmak var. Ardından akşam rutinlerimi geliştirmek (bulaşık yıkamak, duş almak gibi eylemler uykumu getirebiliyor) ve tabii ki kitap okumak var.
Yazma düzeni
Yıllar önce yazma alışkanlığını geliştirmek üzerine bir yazı yazıp, o konuda da ahkâm kesmiştim. Yazı iyiydi ama ne kadar başarısız olduğumu Beyn’den görebilirsiniz: Yıllar boyunca yazdığım yazı sayısı o kadar azaldı ki, 2020 yılında sadece tek bir yazı yazabildim (onu da 2021 yılı için güncellediğim için bu yazının tarihi 2021 görünüyor).
2021 yılı böyle olmayacak: Daha çok yazmak da, planlarımın ikinci sırasında. Uykumu düzene sokunca (aslında uykumu düzene sokmasam bile) haftanın belli günlerinde, belli saatlerde yazmak istiyorum. Şu anki hedefim hafta içi de, hafta sonu da en az birer gün olacak şekilde haftada en az iki gün yazmak. Bunu en rahat yapacağım saatler öğleden önce olacağı için, erken kalkmamla da bağlantılı bir hedef olacak ama geç kalkarsam, geç kalktığım günler için de bir B planım olacak.
52 yazı… Büyük plan, değil mi? Değil. 2020 yılında çıktığım tatilde hazırladığım, sonradan artırdığım bir “yazı fikirleri” listem var. 70’e yakın yeni yazı fikri var bu listede. Bazılarının içi çoktan doldu, yazıları hazırladım. Diğerlerinin de tamamı yazılabilir, doyurucu içeriklere sahip olacak yazı taslakları.
Bu sayede haftada en az bir yazı yazmayı planlıyorum. Şimdiden elimde yayına hazır 6 tane yazı olduğu için, ayrıca yılın ilk günlerinde de şu yazıyı düzenleyip yeniden yayınladığım için şimdiden kafam rahat. Ne kadar çok yazıyı tamamen bitirirsem o kadar ileriden gideceğim; bir sebepten ötürü bir hafta yazma işine hiç vakit ayıramasam bile yayına hazır yazı taslaklarından birini yayına alabileceğim.
Blog yazısı yazma işini üç büyük parçaya ayırdım: Fikir bulmak, yazıyı yazmak, yazıyı düzenlemek.
- Fikirler konusunda, dediğim gibi, hiç sıkıntım yok; 2021 yılı boyunca her hafta bir yazı yayınlayacak kadar çok fikrim var.
- Yazıyı yazma parçası, inanmak zorunda değilsiniz, son parçadan daha kolay geliyor bana. Araştırma gerektiren yazılarımda bu parçayı da ikiye bölmem gerekebiliyor (araştırmak ve yazmak) ama o durumda da yazıyı baştan sona hızlıca yazıp, araştırma gereken kısımları daha sonradan düzeltmek daha kolay geliyor bana.
- Son parça olan düzenleme kısmı, dediğim gibi, daha zor geliyor. Yazı için bir ana görsel belirle, yazı içi görseller bul, kaynaklar varsa onları kontrol et, yazıyı baştan sona okuyup gerekli yerleri düzelt… Sırf bunun için bir editör tutabilirim ama o da işleri daha çok karmaşıklaştırır diye istemiyorum.
Yazma işi, yukarıda çıtlattım, sadece Beyn’den ibaret değil. Üzerinde çalıştığım bir uzun öyküm var, 100 küsur sayfa hedeflediğim, onu yazmaya da devam edeceğim. Bir kitap da işim için yazmam gerekiyor (hız optimizasyonu üzerine); onun için belli haftalarda birkaç saatlik oturumlar bloke edip yoğun bir şekilde araştırma yapmam ve İngilizce makaleler yazmam lazım. Bakalım onu nasıl yapacağım…
Okuma düzeni
Bu hedef benim için biraz daha kolay: Yıl boyunca 50’nin üzerinde kitap okuyacağım. Yıllardır daha fazla kitap okumanın yollarını araştırıyorum (hatta yazmışlığım var) ve son 5 yılda 200’ün üzerinde kitap okuduğum için bu sene de sıkıntı çekmeden 50 kitabı aşacağımdan eminim.
Yalnız, bu sefer okuduğum kitapları Instagram ve Twitter hesaplarımda daha çok paylaşacağım ve mümkünse kitaplar için kısa kısa yorumlar yazacağım Beyn’de.
Çalışma düzeni
Bilmeyenler için kısacık özet: WordPress uzmanıyım ve hız optimizasyonu üzerine kendi işletmemi kurdum. Müşterilere özel hız optimizasyonu hizmetleri sunduğum Optimocha, ücretsiz bir hız optimizasyonu eklentisi olan Speed Booster Pack’in de sahibi.
2020 yılında işlerim açıldı. İlk başta memnun olmuştum ama iş yüküm öyle bir arttı ki, kendi işimden sıkıldım. Ben işimin esiri olmak için kurmadım Optimocha’yı!
Asıl parayı kazandıran tarafta, optimizasyon hizmetinde, işin kendisini optimize edecek bir fikri hayata geçiriyorum. Eğer tutarsa aynı sayıda müşteriyi çok daha kolay yönetebileceğim. Ayrıca parayı genellikle tek seferlik işler üzerinden kazanıyorum dolayısıyla sürekli yeni müşteriler bulmak gerekiyor; bunun yerine aylık hizmet alarak aylık ödemeler yapacak müşteriler bulmayı hedefliyorum.
Para kazandırmayan tarafta, optimizasyon eklentisinde, şu anda çalıştığım yazılımcı dostum Zahid Efe ile eklentinin ücretli sürümünü çıkarma hedefimiz var. Yaza kadar bu hedefi gerçekleştirebilirsek ne âlâ.
Hayat düzeni
Sosyal hayat: Hiçbir hedefim yok. Pandeminin etkileri azalsın, hayat “yeni normale” değil de “normale” dönmeye başlasın, o zaman bakarız. Bir de (sosyal hayatla ne kadar alakalı bilemedim ama) eylül ayı ortası çıktığım 2 haftalık tatilin dışında bir de kısa tatile çıkmak istiyorum, 3-4 günlük.
E-sosyal hayat: Sosyal medyada “okur” kimliğimi öne çıkarmaya karar verdim. Hem Twitter’da, hem Instagram’da okuduğum her şey (kitaplar, yazılar vb.) hakkında gönderiler paylaşmayı ve takipçi kitlemi böyle genişletmeyi düşünüyorum.
Ev hayatı: Evin temizliğine biraz daha dikkat etmeyi ve daha çok ev yemeği yemeyi hedefliyorum. İkisi için de bir yardımcı çağırabilirim eve.
Sonuç
Üst üste bin tane katı plan yapınca genellikle hepsinde birden sıvayabiliyorum; bu yüzden az sayıda esnek plan yapmaya gayret ettim. Yıl sonunda “2021 yılı özeti” gibi bir yazıda bu planların ne kadarını, ne seviyede hayata geçirebildiğimi de inceleyeceğim.
Hepimize mutlu yıllar! Bakalım 2021 yılı nasıl geçecek?