Anayasa değişikliği paketinde niyet ne?

Ufacık, basit bir sorum var: Neden “kuvvetler ayrılığı” ilkesine aykırı olarak tepki gören HSYK ve Anayasa Mahkemesi‘yle ilgili değişiklikler çıkarılıp tekrar uzlaşı sağlanmıyor?

“Kuvvetler ayrılığı” ilkesi; yasama, yürütme ve yargı erklerinin birbirinden ayrı ve bağımsız oluşunu tanımlar. AKP ve AKP‘yi gözü kapalı destekleyenler haricinde hemen herkesin buluştuğu ortak payda da; HSYK ve Anayasa Mahkemesi ile ilgili yapılması istenen değişikliklerin bu ilkeye aykırı olduğudur. Oysa bahsi geçen, “yargıya darbe” veya “yargı reformu” olarak anılan değişiklikler hariç tutularak paket o şekilde sunulsa, MHP‘nin ve CHP‘nin de desteğini göreceği aşikar. (Araya, bu değişiklik paketi içerisindeki birçok madde değişikliğini desteklediğimi, emin olmadıklarım hakkında yorum yapmak istemediğimi ve özellikle Anayasa Mahkemesi değişikliği konusunda tehlikeli bir şey görmediğimi de sıkıştırayım.)

Peki neden bu değişiklikler ayrı ayrı değil de “paket olarak” değerlendiriliyor ve paket içinde yer alan, aslında çok güzel değişiklikler de tehlikeye atılıyor?

Benim bir teorim var, aslında zaten dile getirilmiş bir teori: Mağduriyet tablosunun onarımı. Ekonomik çöküntüler (fakirliğin ve işsizliği fırlayışı) ve iktidarın getirdiği aşırı rahatlama (bazıları “şımarıklık” diyor) sebebiyle AKP‘nin seçimlerde kullandığı mağdur imajı epey zedelendi, onun yerine “zalim” imajı yerleşmeye başladı. Ergenekon’dan falan da umduklarını bulamadılar, dolayısıyla yaklaşan seçim (veya ufak bir ihtimalle erken seçim) için hazırlık yapıyorlar.

Cidden, bu AKP‘nin mağdur görünmemesi de garip aslında. Adamları hep “Bizi ezdiler, bizi dışladılar, bizi geri plana attılar!” diye tanıdık. Sonra bi’ baktık; cipler, ihaleler, kadrolaşmalar, basını ele geçirmeler… İstedikleri gibi at koşturdukları zaman ANAP‘tan falan pek farkları kalmadı. Yani demem o ki; ben de AKP‘nin başında olsam, ben de seçimlere doğru eski imajı tekrar öne çıkartırım. Anayasa değişikliği paketi de çok uygun bir plan olurdu: Yargıyı himaye altına almaya çalışan bir yasa teklifi yap, geçmezse halka “Bizi engelliyorlar!” diye şikayette bulun; geçerse zaten her türlü kazanıyorsun… Vallahi zekice.

Yine de dualarım hep AKP‘nin gerçekten uzlaşma arıyor olması yönünde. İnşallah sadece kendi iktidarlarını değil, gelecek tüm iktidarları da düşünüp (yani biraz olsun ileri görüşlülük edip) ona göre hareket etmeleri.

Barış Ünver
23 Mart 2010

Yazıyı beğendiniz mi? Beğendiyseniz, yeni yazılardan epostayla haberdar olmak için Beyn'in eposta abonesi olabilirsiniz.

Yorumlar kapalı.