Hep yazmak (ama hep)

Bir kitap okuyorum, ismi “Mastering Creativity” yani “Yaratıcılıkta Ustalaşmak”. (Türkçesi yok.) James Clear diye bir adamın kitabı. Şuradan bilgi alabilir, indirebilirsiniz.

Baştan belirteyim: Bildiğimiz dandik kişisel gelişim kitaplarından değil. Zaten 36 sayfalık ufacık bir kitap, 300 sayfa yazıp kitabı genişletmeye, “best-seller” yapmaya uğraşmamış adam. Hatta ücretsiz olarak dağıtıyor.

Neyse. Kitabın konusu yaratıcılık ve üretkenlik. Ama “kişisel gelişim sektörü”nün dayattığı sığ “şunu yap, bunu yap, tamam artık yaratıcı ve üretken bir bireysin” mantığı güzelce açıyor, açıklıyor.

Kitabın tamamını değil, bir kısmını anlatacağım burada.

James Clear’ın, alışkanlık geliştirmek ve bu alışkanlıkları disiplinli bir şekilde sürdürmek gibi bir önermesi var. Örneğin, “spor yapacaksanız seçtiğiniz günlerin seçtiğiniz saatlerinde yapın” diyor. “Her hafta yazı yazmıyorsanız,” diyor mesela, “yazar olma hayallerinden vazgeçin.”

Kısıtlamalardan da bahsediyor. Dr. Seuss ismiyle çocuk kitapları yazan Theo Geisel’dan bahsediyor. Arkadaşıyla girdiği 50 dolarlık bir bahis sonucunda sadece 50 farklı kelime kullanarak (yani yazdığı kitaptaki kelimeleri yalnızca 50 farklı kelimeden oluşan bir dağarcıktan seçerek) yazdığı çocuk kitabı “Green Eggs and Ham” 200 milyondan fazla satışa ulaşıyor.

Kısıtlama konusuna çok girmeyeceğim, ama alışkanlık ve disiplin konusu çok ilgimi çekti. “Alışkanlık” kavramı zaten ilgimi çekiyor, ama geçen yılın ağustos ayında güzel bir deneye imza atıp her gün bir yazı yazmış olsam da, daha hala yazma alışkanlığını oturtamadım. Halbuki daha geçen ay “ağustos deneyini” tekrarlamaktan bahsetmiştim.

Şimdi bu deneyi gerçeğe dönüştürmenin, alışkanlığı sabitlemenin vakti geldi. Hedefim, hafta içi her gün kahvaltıdan sonra saat 10’la 11 arasında oturup, sitelerimden birine bir şeyler yazmak. Muhtemelen ağırlıklı olarak buraya, BarisUnver.com’a yazacağım ama Beyn’e, yazdığım İngilizce bloglara falan da vakit ayırmam lazım. DayDeed isimli bir “alışkanlık takibi” uygulamasıyla da bu sürecimi takip edeceğim.

Bugün bu yazıyla bu alışkanlığa başlamış olmadım zira saat 11’i birazcık geçti :). Yine de yazmış oldum. Yarından itibaren 10.00-11.00 arasında yazmaya oturacağım ama. Söz.

Not: James Clear’ın görüşlerini ve cümlelerini aktarırken direkt çeviri yapmadım, mealen çeviri yaptım. İngilizce biliyorsanız, kitabı okumanızı kesinlikle tavsiye ederim. Bilmiyorsanız, kim bilir, belki bir gün ben çeviririm.

İkinci not: Spor yaparken nasıl “badi olmak” iki kişinin birbirini tetiklemesine yardımcı oluyorsa, yazarken de aynı şey yapılabilir. “Yazı badim” olmak isteyen olursa Twitter’dan yazışalım.

Barış Ünver
17 Nisan 2016

Yazıyı beğendiniz mi? Beğendiyseniz, yeni yazılardan epostayla haberdar olmak için Beyn'in eposta abonesi olabilirsiniz.