Atatürk’ün Liderlik Sırları 2: Adam yetiştirmek

Atatürk’ten bir özdeyiş

“Herkesin kendine göre bir zevki var. Kimi bahçe ile uğraşmak, güzel çiçekler yetiştirmek ister. Bazı insanlar da adam yetiştirmekten hoşlanır. Bahçesinde çiçek yetiştiren adam çiçekten bir şey bekler mi? Adam yetiştirebilen adam da, çiçek yetiştirendeki duygularla hareket edebilmelidir. Ancak bu biçimde düşünen ve çalışan adamlar, memleketlerine ve milletlerine ve bunların geleceğine faydalı olabilirler.” (Mustafa Kemal Atatürk)

Bir anekdot

İsmet İnönü Başbakanlık’tan ayrıldıktan sonra bir akşam Atatürk’ün sofrasında bulunur. Atatürk onu sofrada kendi yanına oturtur. İsmet İnönü bir kağıt parçası üzerine şöyle bir soru yazar:

– Bana hala dargın mısınız?

Kağıdı Atatürk’e uzatır. Atatürk cevap verir:

– Niçin dargın olayım?
– Altına imzanızı atar mısınız?

Atatürk imzasını atar ve İnönü’ye uzatır. İnönü:

– Saklayabilir miyim?

Atatürk:

– Nasıl istersen…

Az sonra İnönü cebinden ikinci bir kağıt çıkarır ve yazar:

– Beni yetiştirdiğinize pişman mısınız?

Atatürk’e uzatır. Atatürk okuduktan sonra İsmet İnönü’ye döner:

– Sen de bunu imza et.

İnönü imzalar. Atatürk kağıdı cebine koyar.

Kaynak: “Bitmeyen Kavga”, İsmet Bozdağ

Benim yorumum

Başlık biraz garip gözükse de, tarihe baktığımızda Atatürk‘ün bu yönünü gerçekten görebiliyoruz. Kendi sözünde de dediği gibi, çiçek yetiştirir gibi bir davranışla, yetiştirdikleri kişilerden bir karşılık beklemeden yetiştirmiş onları. “Bana sadık kalsınlar.” beklentisinde, “Bana müteşekkir kalsınlar.” beklentisinde bulunmamış. Öyle olsa çok partili sisteme geçecek düşünce yapısına ulaşamaz, yine bir tür oligarşiyle yönetiliyor olurduk.

Atatürk döneminde çok partili hayata geçilememiş olduğundan dolayı Atatürk‘ü açıktan veya gizliden kötüleyenler, bunu okuyup tekrar düşünürler umarım.

“Mustafa Kemal Atatürk’ün Liderlik Sırları” kitabı hakkında

Bu kitabın yazarı Adnan Nur Baykal, 50 başlık altında, önderimiz Atatürk‘te görebileceğimiz 50 büyük liderlik özelliğini sade bir dille anlatılıyor. Her bölümde sırasıyla Atatürk‘ün ortalama 5 özdeyişi, Atatürk‘ün yaşadığı -veya yaşattığı- ortalama 3-4 ve yazarın not olarak düştüğü 4-5 tane “alınacak ders” var. Hem 50 ufak (ama önemli) bölümden oluştuğu için, hem de küçük boyutta (cep boy) basıldığı için her yerde, her zaman okunabilecek, inanılmaz faydalı bir kitap. Detaylı inceleme yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

Benim bu yazı dizisinde yazdıklarım, kitabın aslında çok küçük bir parçası. Kitabı herkese tavsiye ederim. Kitabı satın almak için tıklayın.

Bu yazı dizisindeki tüm yazılar

Barış Ünver
24 Şubat 2011

Yazıyı beğendiniz mi? Beğendiyseniz, yeni yazılardan epostayla haberdar olmak için Beyn'in eposta abonesi olabilirsiniz.

Yorumlar kapalı.