Atatürk’ün Liderlik Sırları 7: Cesur olmak

Atatürk’ten bir özdeyiş

“Fakat şunu bilmenizi isterim ki, biz emperyalistlerin pençesine düşen bir kuş gibi yavaş yavaş, sefil bir ölüme mahkûm olmaktansa, babalarımızın oğlu sıfatı ile vuruşa vuruşa ölmeyi tercih ediyoruz!” (Mustafa Kemal Atatürk)

Bir anekdot

Mustafa Kemal her zaman ateş altında dolaşıyordu. Askerlerin maruz kaldığı her türlü tehlikeyi paylaştığı, etrafında yüzlerce insan öldüğü halde ona bir şey olmuyordu. Bir seferinde yeni kazılan bir siperin önünde otururken, bir İngiliz bataryası üstlerine ateş açtı. Top, menzilini bulmaya çalışırken, gülleler de gittikçe yaklaşıyordu. Vurulması, matematiksel bir kesinlik arz ediyordu. Yanındakiler sipere girmesi için yalvarmaya başlamışlardı. O,

– Hayır, diye itiraz ediyordu. Sipere gizlenecek olursam, askerlerime kötü bir misal olurum.

Geride siperde bulunanlar korku ve hayretle kendisini seyrederken, o sigarasını yakmış, hiçbir şey yokmuşçasına gayet sakin konuşuyordu. Düşman topçusu menzili biraz daha yaklaştırdı. Patlayan şarapnel yağmuru altında üstü başı toz içinde kaldığı halde, Mustafa Kemal’e bir şey olmamıştı.
Kaynak: “Bozkurt/Armstrong”, Peyami Safa

Benim yorumum

Kitapta yer almayan, daha geniş anlamlı bir örnek daha var aslında: Tek bir adamın, halkına güvenerek, halkıyla beraber koskoca emperyalist devletleri karşısına alması. Alıntıladığım deyişi de, bu cesaretini kendi ağzından tasdikliyor.

Cesaretin çıtasını işte böyle yükseklerde tutmak lazım.

“Mustafa Kemal Atatürk’ün Liderlik Sırları” kitabı hakkında

Bu kitabın yazarı Adnan Nur Baykal, 50 başlık altında, önderimiz Atatürk‘te görebileceğimiz 50 büyük liderlik özelliğini sade bir dille anlatılıyor. Her bölümde sırasıyla Atatürk‘ün ortalama 5 özdeyişi, Atatürk‘ün yaşadığı -veya yaşattığı- ortalama 3-4 ve yazarın not olarak düştüğü 4-5 tane “alınacak ders” var. Hem 50 ufak (ama önemli) bölümden oluştuğu için, hem de küçük boyutta (cep boy) basıldığı için her yerde, her zaman okunabilecek, inanılmaz faydalı bir kitap. Detaylı inceleme yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

Benim bu yazı dizisinde yazdıklarım, kitabın aslında çok küçük bir parçası. Kitabı herkese tavsiye ederim. Kitabı satın almak için tıklayın.

Bu yazı dizisindeki tüm yazılar

Barış Ünver
31 Mart 2011

Yazıyı beğendiniz mi? Beğendiyseniz, yeni yazılardan epostayla haberdar olmak için Beyn'in eposta abonesi olabilirsiniz.