Atatürk’ün Liderlik Sırları 8: Çevre bilinci

Atatürk’ten bir özdeyiş

“Eğer vatan denilen şey, kupkuru dağlardan, taşlardan, ekilmemiş sahalardan, çıplak ovalardan, şehirler ve köylerden ibaret olsaydı, onun zindandan hiçbir farkı olmazdı.” (Mustafa Kemal Atatürk)

Bir anekdot

Bahçe mimarı Mevlüt Baysal anlatıyor:

Çankaya Köşkü’nde, bahçesini yapıyordum. Bir gün Atatürk, yaveri ve ben bahçede dolaşıyorduk. Çok ihtiyar ve geniş bir ağacın Atatürk’ün geçeceği yolu kapadığını gördük. Ağacın bir yanı dik bir sırt, diğer yanı suyu çekilmiş bir havuzdu. Ata, havuz tarafındaki kısma yaslanarak karşı tarafa geçti. Derhal atıldım:

– Emrederseniz derhal keselim paşam.

Bir an yüzüme baktı, sonra:

– Yahu, dedi, sen hayatında böyle bir ağaç yetiştirdin mi ki, keseceksin?

Kaynak: “Nükte ve Fıkralarla Atatürk”, Niyazi Ahmet Banoğlu

Benim yorumum

“Liderlik” denince, çevre bilinci herhalde hemen hiç akla gelmez. Halbuki geniş bir pencereden baksak, çevreyi, daha doğrusu bulunulan ortamı koruyup kollamanın, güzelleştirmenin de önemini fark edebiliriz. Atatürk’ün yukarıdaki özdeyişinden de bunu hissedebiliriz.

“Mustafa Kemal Atatürk’ün Liderlik Sırları” kitabı hakkında

Bu kitabın yazarı Adnan Nur Baykal, 50 başlık altında, önderimiz Atatürk‘te görebileceğimiz 50 büyük liderlik özelliğini sade bir dille anlatılıyor. Her bölümde sırasıyla Atatürk‘ün ortalama 5 özdeyişi, Atatürk‘ün yaşadığı -veya yaşattığı- ortalama 3-4 ve yazarın not olarak düştüğü 4-5 tane “alınacak ders” var. Hem 50 ufak (ama önemli) bölümden oluştuğu için, hem de küçük boyutta (cep boy) basıldığı için her yerde, her zaman okunabilecek, inanılmaz faydalı bir kitap. Detaylı inceleme yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

Benim bu yazı dizisinde yazdıklarım, kitabın aslında çok küçük bir parçası. Kitabı herkese tavsiye ederim. Kitabı satın almak için tıklayın.

Bu yazı dizisindeki tüm yazılar

Barış Ünver
07 Nisan 2011

Yazıyı beğendiniz mi? Beğendiyseniz, yeni yazılardan epostayla haberdar olmak için Beyn'in eposta abonesi olabilirsiniz.