Atatürk’ten bir özdeyiş
“Bir tümene kumanda ettiği zaman mümkün olduğu kadar, bütün tümenin birliklerini görüşü altında birleştirmek, sevk ve idare etmek imkânına sahip olan bir acemi kumandan, iki üç tümenin görüşünden uzak mevkilerde muharebesini idareye mecbur olduğu zaman, kendi kendine ‘Ben hangi tümenin yanında bulunayım; onun mu, bunun mu? Orada mı, burada mı?’ diye sorar.
Hayır! Ne orada bulunacaksın, ne de burada! Öyle bir yerde bulunacaksın ki, hepsini idare edeceksin. O zaman, ben hiç birini göremem, der. Tabii göremezsin, elbette gözlerinle göremezsin; akıl ve anlayışla görmek lazımdır.” (Mustafa Kemal Atatürk)
Bir anekdot
ABD Büyükelçisi C. H. Sherrill anlatıyor:
Türkiye Başkanı Mustafa Kemal’le yaptığım görüşmelerin, diğer batılı liderlerle yaptıklarımla farklı yönleri vardır. Bunlardan birisi Mustafa Kemal’in herhangi bir konuyu izah tarzı ile ilgilidir. Gazi, zaman zaman bir kağıt parçasını önüne çeker, renkli kalemlerle krokiler, haritalar, şemalar çizer, böylece savaşı veya bahis konusu olan olayın cereyan ettiği yerleri ve adı geçenlerin bulundukları şekilleri gösterirdi. Mesela Samsun’a hareketinden önce Sultan’la yaptığı görüşmeleri şöyle anlatmıştı:
– Odaya sokulduğum zaman Sultan şurada bir masanın yanında oturmaktaydı (odanın çabucak çizdiği krokisinde Sultan’ın bulunduğu yeri kırmızı kalemle işaretlemişti). Ben burada idim (burası da mavi kalemle noktalanmıştı). Bir pencere vardı (pencerenin bulunduğu yere bir P harfi koymuştu). Sultan benimle konuşurken mütemadiyen pencereden dışarıya bakıyordu.
Heyecanla sormuştum:
– Acaba pencerenin dışında ne vardı?
Mustafa Kemal bu soruma cevap vermeden önce, önündeki kağıda mavi kalemle gemi resimleri çizmiş ve bana dönerek:
– Yıldız Köşkü’nün hemen karşısında Boğazda demirli duran Müttefik Donanması’na bakıyordu, demişti.
Bu suretle, sanki siz de bu görüşmede bulunmuşsunuz gibi, her şeyi görmüş, her konuşmayı dinlemiş oluyordunuz!
Kaynak: “Bir Elçiden Gazi Mustafa Kemal Paşa”, C. H. Sherrill
Benim yorumum
Olmayanı görmek veya gördüğünü yeniden canlandırmak, sadece liderliğin gereklerinden değil, kaliteli bir yaşam sürmenin de gereklerindendir, bana göre. Alıntılardaki gibi davranabilen bir insanın, hayatını ne kadar dolu yaşayabileceğini düşünsenize!
“Mustafa Kemal Atatürk’ün Liderlik Sırları” kitabı hakkında
Bu kitabın yazarı Adnan Nur Baykal, 50 başlık altında, önderimiz Atatürk‘te görebileceğimiz 50 büyük liderlik özelliğini sade bir dille anlatılıyor. Her bölümde sırasıyla Atatürk‘ün ortalama 5 özdeyişi, Atatürk‘ün yaşadığı -veya yaşattığı- ortalama 3-4 ve yazarın not olarak düştüğü 4-5 tane “alınacak ders” var. Hem 50 ufak (ama önemli) bölümden oluştuğu için, hem de küçük boyutta (cep boy) basıldığı için her yerde, her zaman okunabilecek, inanılmaz faydalı bir kitap. Detaylı inceleme yazıma buradan ulaşabilirsiniz.
Benim bu yazı dizisinde yazdıklarım, kitabın aslında çok küçük bir parçası. Kitabı herkese tavsiye ederim. Kitabı satın almak için tıklayın.
Bu yazı dizisindeki tüm yazılar
- Mustafa Kemal Atatürk’ün Liderlik Sırları kitabı
- Atatürk’ün Liderlik Sırları 1: Açık olmak
- Atatürk’ün Liderlik Sırları 2: Adam yetiştirmek
- Atatürk’ün Liderlik Sırları 3: Bilgi ve tecrübe sahibi olmak
- Atatürk’ün Liderlik Sırları 4: Bilgi toplama
- Atatürk’ün Liderlik Sırları 5: Bilgilendirme
- Atatürk’ün Liderlik Sırları 6: Kendini bilmek
- Atatürk’ün Liderlik Sırları 7: Cesur olmak
- Atatürk’ün Liderlik Sırları 8: Çevre bilinci
- Atatürk’ün Liderlik Sırları 9: Dayanıklı olmak
- Atatürk’ün Liderlik Sırları 10: Karşıdakini dinlemek
- Atatürk’ün Liderlik Sırları 11: Soyut düşünebilmek
- Atatürk’ün Liderlik Sırları 12: Emrivakiye izin vermemek