Bir sonraki adım

Instagram’ın Keşfet kısmı benim bataklığım. Özellikle yatmadan önce, bazen de canım sıkıldığında Keşfet’i geziyorum. TikTok kullanmamakla övünmeme rağmen Instagram’ın Reels bölümünden yarım saat falan çıkamadığım oluyor.

Neyse ki, Keşfet’in algoritmasını eğitmek nispeten kolay ve hızlı. Şu anda Keşfet’imde ahşap işçiliği videoları, futbol maçlarından güzel goller, Türkçe ve İngilizce skeçler, sevdiğim dizilerden kesitler, programlama ve tasarım ipuçları, girişimcilik videoları, siyasî içerikler ve kişisel gelişim videoları var.

Bu “bataklıkta” bazen çok değerli eşyalara, çok güzel çiçeklere de rastlayabiliyorum. Bunlardan birisi de Çocuk, Köstebek, Tilki ve At isimli bir kitaptan güzel bir alıntı içeren bir videoydu:

“Bir çıkış yolu göremiyorum,” dedi çocuk.
“Bir sonraki adımını görebiliyor musun?” diye sordu at.
“Evet.”
“O zaman sadece o adımı at.”

(Bu alıntının kitapta yer almadığını, yine de eser sahibine ait bir sosyal medya gönderisi olduğunu sonradan öğrendim. Olsun.)

İlk bakışta o kadar etkileyici bir “kıssa” gibi gelmiyor. Evet, sisli veya karanlık bir yolda giderken önüne bakarsın, dikkat edersin falan… Ama bu alıntının bir özelliği var: Dandik kişisel gelişim kitaplarının çoğunda dayatılan “HAYALLERİNİN PEŞİNDEN GİDEBİLİRSİN!!1” tavsiyesinin aslında ne kadar hatalı bir yaklaşım olabileceğini çarpıyor yüzümüze.

Benim hayatımı değiştiren en büyük olaylardan biri, 2017 yılında “Ne istiyorum?” sorusunu cevaplayabilmem oldu. Mümkün olduğunca net bir yanıt verip, hayatım boyunca neler yapmak istediğimi anladığımdan beri, hayatımı (büyük ölçüde) amaçlarıma uygun yaşayabiliyorum. Ama attığım adımları yavaşlatan ve seyrekleştiren etmenlerden birinin de, geleceği çok fazla düşünmek ve neticede gelecekte yaşamak olduğunu biliyorum. Hâlâ bu hataya düşüp duruyorum.

Yıllarca devam ettiğim yazarlık atölyesinde Sıtkı hocamın bahsettiği, başka yerlerde de gördüğüm, aslında yaratıcı işlerle uğraşan insanların düştüğü bir hata bu: Yarattığınız eserde ilerlediğinizi, onu tamamladığınızı hayal ettikçe eserin şu anki hâlinden uzaklaşırsınız çünkü tamamlanmış eseri düşünmek, bitirmediğiniz eseri görmekten daha çekicidir. Öyle ki, bazen eserin bitmiş hâlini düşünmekten eseri tamamlayamazsınız.

E, hayatımız da en önemli eserimiz olduğuna göre…

Hedef koymak kötü mü? Asla. Hayallerimizin peşinden gitmek fena mı? Hedefleştirdiğimiz sürece hayır. Ama net hedefler koyduğumuzda bile dikkat etmemiz gereken iki şey var:

  1. Hedefimize ulaşmak için önümüzdeki yol belirsizdir, hemen önümüzdeki adım hariç.
  2. Başardığımızı hayal ettikçe, yolun sonunu görmeye çalıştıkça önümüzdeki adımı göremeyiz.

Hayallerinizi hedefleştirin, hedeflerinizi de netleştirin ama eyleme geçerken yalnızca önünüzde duran bir sonraki adıma odaklanın.

Barış Ünver
16 Ocak 2022

Beyn'de yayınlanan yeni yazıları epostayla alabilir,
yazıyı eposta kutunuzdan çıkmadan okuyabilirsiniz.
Abone olmak için tıklayın: beyn.substack.com

“Bir sonraki adım” üzerine 3 yorum

  1. En zor olanı da hedefleri netleştirmek. “Başarmak karar vermektir” diye söz duymuştum. Karar verebilenler hedeflerine gidebiliyor. Karar veremeyenler, adımlarına bakmak bir yana ileriye bile bakamıyor. Nereye nasıl gittiğini dahi bilmiyor.

  2. Hayalleri hedefleştirememekte ademoğlunun önündeki en büyük engel odaklanamamak. Güzel yazı teşekkürler.

  3. Hep o adımı atamamaktan şikayetçi olup olup, yine adım atmayan birisi için güzel bir yazıydı. teşekkürler :)

Yorumlar kapalı.